DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 31037

DL-DF 31037
Keltezés 1523-06-17
Kiadó LAJOS 2 KIRÁLY
Régi jelzet Q 330 / 2 5 28
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Alul
Regeszta Bude - feria quarta prox. p. f. bb. Viti et Modesti mart. Lajos király .. nobili magistro Johanni de Hethe, minoris cancellarie nostre iurato notario. Jelentették előtte a néhai Chahol-i György fia Ferenc a néhai Chahol-i Imre fia Imre, és az említett Chahol-i György fiai: Simon és Miklós nevében, hogy ők a néhai Chahol-i Miklós fiával, Boldizsárral, a néhai Chahol-i Péter fiával, az ifjabb Ferenccel és a néhai Chahol-i Miklós fiával, Jánossal, akik mind osztályos testvéreik, összes birtokaikban, név szerint: Chahol, Gebe, Meggyes, Parasznya, Zalka, Remethezeg, Sandor, Erdewzada, Kyskochard, Naghkochard, Gyewrgtheleke, Saly, Angyalos, Janosy, Chenger, Wyfalw, Bothpalaad, Kysbalaad, Sonkaad és Magaslygeth birtokokban, továbbá a következő birtokok: Thwnyogh, Jarmy és Naghpalad felében, amelyek az exponenseket a nevezett Chahol-i Boldizsárral, ifj. Ferenccel és Jánossal mint osztályos testvéreikkel egyformán illetik és amelyek eddig osztatlanok voltak, birtokosztályt akarnak az ország törvényeinek megfelelően. Minthogy azonban az ily birtokosztály az osztályos testvérek között nem hosszabb pereskedés, hanem csupán az ítélőmesterek vagy az esküdt jegyzők, vagy ezek valamelyike közreműödésével hajtandó végre, akit a király erre kiküld, vagy azon megyék főispánja révén, amely megyében a felosztandó javak feküsznek, azért a király a jelen esetben címzettet választotta ki és meghagyta neki, szálljon ki a nevezett Chahol, Gebe, Meggyes, Parasznya, Zalka, Remethezegh, Sandor, Erdewzada, Kyskochard, Naghkochard, Gyewrgtheelek, Syly, Angyalos, Janosy, Chenger, Wyfalw, Bothpalaad, Kyspalaad, Sonkaad és Magaslygeth meg Thwnyogh, Jarmy és Naghpalaad birtokokhoz, illetőleg a három utóbbinak csak a feléhez és ossza fel valamennyit két egyenlő részre, nem véve figyelembe az említett Chahol-i Boldizsárnak, ifj. Ferencnek és Jánosnak vagy bárki másnak az ellenmondásával, és az egyik részt juttassa az exponenseknek, a másik részt pedig Chahol-i Boldizsárnak, ifj. Ferencnek és Jánosnak. Az erről szóló jelentés alapján Werbewcz-i István, a királyi személyes jelenlét ítélőmestere adjon a nála lévő királyi bírói pecséttel ellátott oklevelet. Eredeti, papír. A szöveg alatt pecsét nyomai. Régi jelzete: Diversorum Cista 2. Fasc. 5. N-o 28.

Tartalomgazda