DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 30286

DL-DF 30286
Keltezés 1523-06-07
Kiadó CSANÁDI KÁPTALAN
Régi jelzet Q 330 / 2 1 11
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Fennmaradási forma Eredeti
Regeszta secundo die diei inqisitionis: die dominico infra octavam Sacr. Corpor is Christi. A csanádi káptalan bizonyítja, hogy megjelentek előtte egyrészt a néhai Orroshaza-i Komlossy Balásnak a fia: Ferenc, másrészt Anna úrnő, a néhai Thelek-i Waryas Györgynek az özvegye, Orroshaza-i Komlossy Antalnak a leánya és magukra vállalva rokonaik terhét bejelentették, hogy jóllehet köztük a királyi cúriában per folyt a nevezett Annának leánynegyede felett, amely atyjának a békésmegyei Orrosháza birtokban lévő harmadrészből jár neki, de azután a nevezett Orrosháza birtokban die dominico infra octavam Sacr. Corporis Christi (jún. 7.) a csanádi káptalan emberének: venerabilis dominus Seraphim de Zegedino, prepositus collegiate ecclesie Sancti Salvatoris Chanadiensis, archidiaconus cathedralis és a királyi ember: Komlossy Péter mester jelenlétében, jelen lévén egregiis Gregorio de Makofalwa, Ladislao Was de Gyalw, Anthonio de Ege, Alberto Korody de Sisar, cubiculario, et Petro de Zemere aulico regie maiestatis, altero Petro Patochy de Iregd, Leonardo Ispan de Endred, Joanne Dwdych de Orykocza, Gregorio de Echer et Michaele de Seryn, mindezek jelenlétében megegezésre léptek, mely szerint a nevezett Anna úrnő lemondott minden őt illető negyedrészről az apját illető harmadrészből Komlossy Ferenc és utódai javára, amivel szemben a nevezett Komlossy Ferenc átadta neki totum ius omnemque iuris et dominii proprietatem, amely tő Fewldwar birtokban megillette Csanád megyében, melynek előbbi birtokosa a néhai Waryas György volt, de amelyért Ferenc peres eljárást indított, de most lemondott róla, viszont ha Anna úrnő és utódai örökösök nélkül halnának meg, Fewldwar visszaszáll Ferencre és utódaira éppúgy, mint Ferenc és utódjai kihalta esetén az említett leánynegyed visszaszáll Annára és leszármazottaira. Ha Annának most még kiskorú utódai későebb nem tennék magukévá a megegyezést, Anna elveszíti jogát a negyedrészhez, Ferenc pedig folytathatja keresetét Fewldwar ügyében. E. papír. Hátlapján pecsét töredékei. Régi jelzete: Diversorum comitatuum Cista 2, fasc. 1. N-o 11.

Tartalomgazda