DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 30350

DL-DF 30350
Keltezés 1523-08-18
Kiadó ÚJLAKI LŐRINC ORSZÁGBÍRÓ
Régi jelzet Q 330 / 2 2 20
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Fennmaradási forma Átírás 1531
Regeszta Bude - feria tertia prox. p. f. assumpt. Virginis Marie. Wylak-i Lőrinc Bosznia hercege, országbíró a leleszi konventhez. Jelentették előtte Cecilia úrnőnek, előbb Kwssal-i Jakchy András özvegyének, jelenleg pedig Buthka-i László feleségének a nevében, hogy Szent György ünnepe körül Kwssal-i Jakchy Mihály elküldötte néhány emberét és familiarisát fegyveres kézzel a nevezett úrnőnek a középszolnoki Kwssal birtokban lévő, kőből épült nemesi curiájához és ott minden jogi alap nélkül a kőházat földig lebontotta és a köveket tetszés szerinti helyre vitette, amivel 500 arany forintnyi kárt okozott. - Máskor, Szent Márk evangelista ünnepe körül ugyanaz a Jakchy Mihály ismét elküldte embereit és familiarisait fegyveres kézzel a nevezett úrnőnek a középszolnokmegyei Erked birtokára, akik ott az úrnő egyik familiarisának és libertinusának, Bew Györgynek a házára törtek, ahonnan jogtalanul egy lovat vittek el. - Pünkösd ünnepe körül Kazon-i Mathuznay Ferenc elküldte embereit fegyveres kézzel az exponensnek beregmegyei Kazon nevű birtokára, ahol az úrnő két béresét: Emericum Wynche et Albertum Bazarad, amint a mezőn szántottak, elvevén tőlük ökreiket és ekéiket, elűzték a birtokról. - Mivel pedig az ország rendei a Szent György önnepe előtti napon Budán történt országgyűlésen úgy döntötek, hogy az ilyen hatalmaskodásokat a legrövidebb úton történt megidézés után a 15. napon kell megítélni, azért megkéri a konventet, kézbesítse ki levelét a nevezett hatalmaskodóknak, ha lehet, személyesen, vagy embereik útján adja tudtukra, hogy az idézéstől számított 15. napon meg kell jelenniök a király előtt vagy személyesen vagy procuratoraik útján, hogy számot adjanak tetteikről, jobbágyaik előállítását is előírva számukra. Átírva a leleszi konvent 1523. okt. 5-i oklevelében.

Tartalomgazda