HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 006. - No. 070.

Date 1644. február 15.
Description

4 old., magyar, eredeti aláírás, pecsét.

Text

„Connumeratio”, melyet Szegedy János készített és a vármegye officiálisa hitelesített. – (Összeírás táblázatban: subditusok neve, fiaik, állataik, census.) – Conscriptio – Táblázatos.
Csymbord:
A táblázat rovatai: jobbágynevek – fiúgyermekek – ló, ökör, tehén, juh, sertés, méhkas – census (üres) – Oldalt különböző bejegyzések: bíró, apjánál lakik, árva, nőtelen, szabados, egy kenyéren élők, másutt szolgálók (helymegjelöléssel) stb. – libertinusok mint fent – acquisiti mint fent – a szerzők nevének megjelölésével – szököttek és távollévők – cigányok, a curiához tartoznak – összesítés: örökös jobbágyok – acquisiti libertini – (állatállomány mint fent) – Adózás: Szent Márton adója fejében a szőlő megművelésével tartoznak, pénzben (emlékezetük szerint) ezt soha nem fizették. – Karácsonyra minden jobbágy tyúkot ad.
Akna:
Mint fent. Zsellérek névvel, fiúgyremekek. – Census: minden házas ember (kenéz, pásztor és pap kivételével), karácsonyra tyúkot és zabot (egy köblöt) tartozik adni. – A pap évente adjon egy csergét, egy átalvetőt és egy hevedert.
Kemény János javai.
(Alsó Fejér m.): Csymbord – Akna

Search result navigation
Content provider