HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 208. - No. 001.

Dátum 1814. február 6.
Jelleg

Bőrkötéses, eredeti, pecsétekkel, aláírásokkal ellátott latin és német nyelven írt példány, 26 folio.

Szöveg

„Conscriptio…”, amelyet a gróf Eszterházy Károllyal folytatandó csereügylet alkalmából írtak össze a dobrovinai uradalomról. A helyén lévő őrjegy és az Index tanúsága szerint 1855-ben az iratok a budai kamarai pénzügyigazgatóságnak való átadás alkalmával nem mind kerültek vissza. Jelen irat az uradalmi erdő számbavétele és becslése.
Tóth-Pliesocz:
Az egész helység területe a hivatkozott mérnöki felmérés szerint négyszögölben. Vitás határrész, melyet a bozóki uradalomhoz tartozó Czekocz is követel, a folyamatban lévő per miatt sequestrum alatt van, nagysága; leszámítandó még a tóthpliseocziak által használt szántók és rétek területe, nagysága; a maradvány erdő 5811 hold, 1200 négyszögöllel számítva holdját. A kipusztított, összefüggő erdőrészek a helységbeliek irtásföldjei. Az erdőrészek egyenkénti számbavétele nagyságukkal együtt, fáinak neme, nagysága, vágási terv szerint kitermelhető évi famennyiség; tölgy, bükk, nyír- és mogyorófákból áll, évi jövedelmük egyenként és összegezve. – A második összeírás az egyes erdőrészek nevét, helyét, nagyságát, az irtásföldeket egyenként veszi számba. – A harmadik táblázatban tünteti fel az erdőrészekből kitermelhető fa mennyiségét, megjegyzéseket fűzve hozzá a vághatásra, kitermelhetésre.
Gróf Eszterházy Károly birtoka. Dobrovinai uradalom.
(Zólyom m.): Szin – Tóth-Pliesocz – Bábaszék – Buts – Dubro – Kozelnik – Garamberzencze – Thurova – Dobrovárallya – Brezin – Mihalkova

Tartalomgazda