HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 186. - No. 020 / b.

Dátum 1818. június 30.
Jelleg

Eredeti, német. 42 pagina. Fol. form. füzet. Saját kezű aláírások és a kamarai pecsét papírfelzetes lenyomata. Kelt Temesváron, a fenti évben és napon.

Szöveg

Schätzung, melyet a kamara temesvári könyvelőségének officiálisai készítettek.
Kis Zsam:
Úrbéri szolgáltatások: 56 fél- és 136 negyedtelkes jobbágy, 5 zsellér. – Házcensusuk készpénzben. – Kisebb adományok készpénzértéke. – Robotnap telekkategóriánként. – Pálinkafőzés: üst és censusa. – Kereskedők censusa. – Tized mérőben: kétszeres, rozs, zab, árpa. – Tized mérőben: kukorica. 9 éves átlaggal számol. – A tized értéke átlagos piaci áron. – A szállítás költségei Versecre. – A kendertized: csomó, mag, mérő. – Báránytized db. és értéke. – Méhtized: kas és értéke. – A bérbe adott regalia: vadászat, halászat, malom és kocsmálás. – Pálinkafőzés: üst és értéke. – „Überland” holdnyi: kaszáló, szántó és legelő. – A szántó 1/3 része ugaron marad, 2/3 részébe vetés, mérőnyi. – Kétszeresből mérőnyi vetés. – Termésből le a vetőmag = tiszta terméseredmény, értéke átlagos piaci áron. – Széna mázsa és boglya. – Külön is feltüntetve a jó és közepes minőség. – A széna értéke. – A legelő kapacitása db.: disznó, juh, szarvasmarha. – Legelőbér. – A bevételből le 10 % rezsi, a tiszta bevétel 5 % bázison tőkésítve.
Kernecsa:
Területe holdban, ebből szántó és kaszáló holdban. – A szántó 1/3 része ugarban marad, 2/3 részébe holdnyi kétszeres és zab vetés. – Terméseredmény mérőben, a vetőmag levonása után a tiszta eredmény. Értéke átlagáron. – Széna mázsányi, értéke. 1815–17. közötti években holdnyi föld bérben, a többi részen mérőnyi búza és zab vetés. – A termésből le cséplőrész, vetőmag, szállítás és művelés költségei = tiszta bevétel.
Verseci kamarai kerület.
(Temes m.): Kis Zsám – Kernecsa praedium

Tartalomgazda