HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 101. - No. 017.

Dátum 1731. október 7.
Jelleg

5 oldal, latin nyelvű eredeti fogalmazvány.

Szöveg

„Conscriptio et Aestimatio”. Dullersperg Ferdinánd kamarauradalmi provizor által készített összeírás és becslés a Baranya megyei fenti két kamarauradalmi possessióról. Kelt a jelzett napon, Pécsett.
Szatina:
A falu lakosai régen a fehérvári custodiatusnak teljesítették szolgáltatásaikat. Két egész jobbágyteleknyi állományán hat jobbágycsalád osztozik; van egy pusztatelek is (már belepte a bozót) jobbágynévjegyzék, számos állataik, szántóföldjük (holdban) rétjeik (darabban). – Szűk a telki állománybeli szántó és rét, mert még a 2 egésztelekhez tartozó szántó és rét egy részét is ellepte a bozót. – Szolgáltatásaik: Árendát együttesen adnak (évi 8 Ft), igásrobot (egész sessiónként) évi 6 nap gyalogrobot évi 6 nap kilenced (borból, búzából, zabból, kukoricából, kenderből, méhekből, sertésekből), káposztából sommásan adnak 60 fejet. – Egykövű malmuk évi censusa 2 Ft. Kevés erdő is tartozik a falu határához (bükk, szil). (NB! A proventusokat 5, illetve 6%-os kamatot véve alapul mindenütt visszatőkésíti a provizor!)
Szent Katalin:
Itt 3 egész sessio oszlik meg 5 jobbágycsalád között. – Szolgáltatásaik – mint a szatinaiaké, de itt külön megjegyzi: „Pro hordeo nulla apta terra” – A falu egyébként „habet unum appertinentiale Praediolum”, rajta 4 kaszásnyi rét; a falu határában és e kis praediumban van 50 hízó makkoltatására alkalmas makktermő erdő is.
A fehérvári őrkanonokság volt birtoka.
(Baranya m.): Szatina – Szent Katalina – Hetme praedium

Tartalomgazda