HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 081. - No. 013.

Dátum 1764. július 12.
Jelleg

6 old. latin egyszerű másolat.

Szöveg

„Aestimatio”, melyet a kamara pozsonyi számvevősége készített. Becslés: allódiális javak, jobbágytelkek, úrbéres bevételek becsértéke.
Szent-Gálos-Kér:
Háromnyomású földesúri szántó, pozsonyi mérőben. – Vetés: búza, rozs, zab, árpa, tavaszi rozs, kukorica, tatárka, lencse, borsó, kender. – Allódiális rét, az almás és diós kert szénájával együtt, ölben. – A majorsági munkára, – a roboton kívül – napszámosokat is fel kell venni. – A legelő szárazsága korlátozza a marhacsorda és a juhnyáj nagyságát. – Kéren kisebb, Őrsön nagyobb földesúri tölgyerdő; makkoltatási jövedelem. – Jobbágytelkek. – Szabad költözésű parasztság. – Robot: igával heti 1, gyalogszeresen heti 2 nap. – Census. – Kappan és tyúkadó. – Kilenced és tized gabonafélékből, juhból és méhből. – Húsvéti, pünkösdi és karácsonyi fafuvarozás. – Ezenkívül minden jobbágy még egy „hosszú fuvarral”, majorsági szállítással, ünnepi alkalmakra ajándékokkal, vadászaton hajtással, stb. tartozik. – Egykerekű földesúri malom; hozama. – Földesúri hamuzsír-égetés, (főleg az őrsi erdőkben). – Földesúri educillatió. – A földesúri házban lakó zsidó árendálja a mészárszéket, a pálinkaégetőt és a kereskedést. – A földesúri téglaégető és az ún. bírságjövedelmek. – Veteményes- és káposztáskert, továbbá almás és 2 dióskert; mind kerítve.
Örs puszta:
Az itt élő zsellérek adózása, mint Kéren. – Háromnyomású allódiális szántó, pozsonyi mérőben. – Földesúri kaszáló, ölben. – Egykerekű földesúri malom; jövedelme. – A majorsághoz szükséges família felsorolása; természetbeni és pénzbeli fizetés: ispán, hajdú, 3 öreg béres, 3 kisbéres, csordapásztor, juhász, kondás. – Az allódiumban 3 ekét és 12 ökröt kell tartani.
Sothi József magvaszakadtával a fiskusra szállt javak.
(Somogy m.): Szent-Gálos-Kér – Eőrs

Tartalomgazda