HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 081. - No. 005 / g.

Dátum 1755. április 29.
Jelleg

92 old. latin eredeti.

Szöveg

„Conscriptio”, melyet Koller József készített. Összeírás: a vár romjainak, palota maradványainak leírása, uradalmi épületek, allódiális javak, úrbéres szolgáltatások, regáliák.
Az uradalom 1701–1746-ig zálogbirtokként gr. Stahrenberg Rüdigeré, aki fiú utód nélkül hal meg s így a kamara 1755-ben 52.000 forintért visszaváltja az uradalmat az örökösöktől.
Visegrád vára:
A romok leírása; csupán 2 ciszterna, néhány kapu és boltív maradt épen.
Visegrád oppidum:
A dunaparti királyi palota romjainak egy részét körülkerítették. – Domus dominalis; a provisor és a magtáros lakása, kis pince, istállók, kert. – Egyköves földesúri malom a városon kívül. – Uradalmi mészárszék. – Új uradalmi magtár; földszintjén, emeletén és padlásán egyaránt gabonát tárolnak. – A fővadász háza is uradalmi épület. – 4 uradalmi borospince. – A visegrádiaknak igen kevés a szántójuk, ami a hegyekben van, többnyire azt is kapával művelik. Legelőjük, rétjük is kevés. Erősen rá vannak utalva a bérmunkára és a fafuvarozásra. – A jobbágyok, a házas és a házatlan zsellérek censust fizetnek. – Az uradalmi malom haszna. – Egy paraszti malom és egy ugyancsak paraszti hajómalom után földesúri adót fizetnek. – Az uradalmi halászati jogot árendába adják. – A nagymarosi mészáros árendáját felemelik. – A pálinkafőző üstök után földesúri adó jár. – A kilenced jövedelem; bor, őszi és tavaszi gabona, valamint kecskék és méhkasok után. – Az esztergomi érseket illető tizedet az uradalom bérli. – Két allódiális kert, melyekből eddig az uradalomnak nem volt haszna, mert a provisor magának foglalta le őket. – Egy értéktelen kis rét egy kukoricával bevetett földdarab. – Az uradalmi kocsma haszna; a városi kocsmából is az uradalomé a haszon harmada. – A földesúri tölgy- és bükkerdőkből jelentős mennyiségű tűzifás és épületfa kerül ki. – A jobbágyok robotja általános, de favágással és szállítással nem szolgálnak. – A visegrádi erdőségek részletes leírása: helynevek, fafajták, stb.
Maros oppidum:
Bora elég jó minőségű, szántóterülete két nyomásos. – Robot, favágást és fuvarozást kivéve. – Felszerelt uradalmi serfőző, vendégfogadó, csűr és téglaégető. – Domus dominalis, a magtáros lakja. – Fából épült présház, 2 szőlőpréssel. Uradalmi mészégető-kemence. – Négy paraszti malom, földesúri adó. – A szatócsok és egy halászmester földesúri adója. – A földesúri halászat hozama. – Kétnyomású földesúri szántó, vetőköbölben, hatszoros hozammal számolnak, a tavasziakból pedig nyolcszoros hozammal. – Allódiális szőlő, kapásban és urnában. – Két földesúri rét, ölszénában. – A földesúri erdők hozama: tűzifa, ipari fa (kádárok és kerékgyártók) és némi makkoltatás. – A majorsági tehenek kötelező eltartása, amit a jobbágyok igen panaszolnak. – A juhászaton kívül más majorsági fejlesztésre nincs lehetőség. A nagymarosi földesúri erdőségek számbavétele.
Zebegény:
Adózás mint a többi falunál. – A földesúri kocsma haszna.
Kis-Maros:
Adózás mint fent. – A földesúri bormérés hozama. – Az átvonuló marhacsordák legeltetési díja. – Romos majorsági épületek.
Kis-Oroszi:
Mint curialis hely mentes a katonai beszállásolástól. – Fából épült földesúri csűr. – A községi bormérés hasznából az uradalom is részesedik. – Kétnyomású földesúri szántó, pozsonyi mérőben. – Az uradalmi jövedelmek (7646 ft) és kiadások (1603 ft) mérlege.
Visegrádi kamarai uradalom.
(Pest m.): Visegrad arx – Visegrad oppidum – Maros (Hont m.) – Zebegény (Hont m.) – Kis-Maros (Nógrád m.) – Kis-Orosz (Nógrád m.)

Tartalomgazda