HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 062. - No. 020 / b.

Dátum 1736.
Jelleg

62:20(1)/1 mellékleteként fölvéve

Szöveg

Aestimatio
Vári:
Lakott telkek összesen, a lakosok által fizetett taxa egy összegben megadva – zsellérek összesen, taxájuk összegével – robot értéke: egy-egy pár igásökörrel évi 12 napot tartoznak robotolni. Egy napi robot becsértéke. Az összeíró megadva a robot összesített értékét is. Akinek igásállatuk nincs, gyalogrobottal szolgálnak, a zsellérekkel együtt. Gyalogrobot-napok összesen, értékük egyenként és összesen is feltüntetve. – Kilenced: a conscriptio szerinti búza-kilenced becsértéke. – Törökbúza-kilencednél kb 12 köblös mennyiséget vesz az értékbecslés alapjául. Árpa, borsó, lencse és kender-köteg becsértéke a várható kilenced-menyiség feltüntetésével. Méhkas-megváltás készpénzben. Educillum haszna pénzösszegben megadva. A malomból származó jövedelem összege, az összes levonások után. A helység jövedelmeinek feltüntetése összesítés formájában, külön megadva a 6- és 5%-kal számított tőkeértéke is.
Kesze praedium:
Áradásos, terméketlen terület. – Szántóföldek, köbölben, kaszáló-rétek, szénatermés boglyákban. Erdő, harmadrészben tölgyes, makkoltatásra alkalmas. Méhkasok váltság-összege. Az erdő jövedelme tüzifából.
Kétegyháza:
A taxa jobbágyonként évi 2 ft. Gyalogos- és igásrobot értéke és mennyisége. Kilenced: l. vári. Azon felül báránydézsmát is adnak. – Pázsit-disznók váltsága. – Az educillum várható jövedelmét 3 évi forgalom alapján számított átlag adja.
Az összesített becsérték 6%-os kulcs alapján számítva: fl. 19564,30/3
Kamarai birtokok
(Békés m.): Vári – Kesze praedium – Kétegyháza

Tartalomgazda