DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár • Oklevelek (U 401) • 200230

DL-DF 200230
Keltezés 1360-02-12
Kiadó SOMOGYI KONVENT
Régi jelzet U 401 / ZIL 2
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár • Oklevelek (U 401)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Megjegyzés CSONKA
Regeszta (f. IV. a. dom. Esto mihi.) A somogyi konvent jelenti I. Lajos királynak, hogy a László veszprémi püspök és királynéi kancellár részére kiadott általános eljárási parancsa értelmében kiküldte János szerzetespapot, s amikor kíséretében (Acha-i János fia) György, jan. 25-én, a püspök Zyl nevű birtokrészét a püspök és egyháza részére visszafoglalta és körülhatárolni akarta, Zyl-i Demeter fiai: György és István, az új határjelek felállítása ellen tiltakoztak. Csonka vízfoltos papíron, zárlatán pecsét nyomával. - Vp. lt. Zil 2. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Kumorovitz L. B.): Veszpr. Reg. 209/529.
(IV a. dom. Esto michi). A somogyi konvent jelentése Lajos királyhoz, amelynek első része azonos a 271. sz. oklevéllel, de a kiküldöttek azt jelentették, hogy Pál fordulásának ünnepén (jan. 25.) [Zyl] birtokra mentek, ahol a [veszprémi egyház és püspöke] birtokrészének szomszédait és határosait, különösen Zyl-i Demeter fiait: Györgyöt és Istvánt összehíván a birtokrészt a püspök és egyháza nevében visszavették (recaptivassent) és megjárták (reambulassent), de amikor azt a püspök és egyháza részére [iktatni] és a szükséges határjeleket megújítatni akarták, Demeter fiai attól őket eltiltották [és ellentmondtak]. Papíron, amelynek bal oldali kb. negyede hiányzik, zárópecsét nyomával. Veszprémi érseki levéltár 261, Zil 2. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 29 (1998) 275. sz. (téves jelzettel)

Tartalomgazda