DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár • Oklevelek (U 401) • 200229

DL-DF 200229
Keltezés 1360-02-12
Kiadó SOMOGYI KONVENT
Régi jelzet U 401 / ZANAS 6
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár • Oklevelek (U 401)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta (f. IV. p. dom. Exurge.) A somogyi konvent jelenti I. Lajos királynak, hogy a László veszprémi püspök és királynéi kancellár részére kiadott általánso eljárási parancsa értelmében kiküldte János szerzetespapot, s amikor kíséretében Acha-i János fia György, jan. 25-én, a püspök Tolna megyei s a dömösi egyház ottani birtokrészével határos Zanas nevű birtokát, ahol jobbágyai vannak, a szomszédok és határos birtokosok, főként pedig Zyl-i Demeter fiainak: Györgynek és Istvánnak a jelenlétében elhatárolta, és a püspök és egyháza részére iktatni akarta, nevezettek nem a határjárás, hanem az új határok felállítása ellen tiltakoztak. Papíron, zárlatán pecsét nyomával. - Vp. lt. Zanas 6. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Kumorovitz L. B.): Veszpr. Reg. 209-210/531.
(IV. p. dom. Exurge). A somogyi konvent jelentése Lajos királyhoz, amelynek első része azonos a 271. sz. oklevéllel, de a kiküldöttek azt jelentették, hogy Pál fordulásának napján (jan. 25.) a Tolna megyei Zanas birtokra mentek, ahol az azon átfolyó patak nyugati oldalán a püspöknek és egyházának birtokrésze és jobbágyai vannak, és amely szomszédos a dömösi (Demesyensis) egyház birtokrészével. Itt összehíván a szomszédokat és a határosokat, különösen Zyl-i Demeter fiait: Györgyöt és Istvánt, el akarták választani a püspök- és egyháza részét a szomszédokétól (in vicinariis possessionibus et portionibus possessionariis), különösen Demeter fiaiétól, amely a patak másik oldalán van. A birtokrészt körüljárták (reambulassent), s amikor azt a püspök és egyháza részére iktatni akarták, Demeter fiai eltiltották őket az iktatástól és a határjelek megújításától (metarum innovatione) és ellentmondtak, más ellentmondó nem volt. Papíron, zárópecsét darabjaival. Veszprémi érseki levéltár 259, Zanas 6. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 29 (1998) 274. sz.

Tartalomgazda