DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 30058

DL-DF 30058
Keltezés 1495-08-19
Kiadó ULÁSZLÓ 2 KIRÁLY
Régi jelzet Q 327 / SZATMÁR 4 20
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Átírás 1495
Regeszta Ulászló király comiti vel vicecomiti et iudicibus nobilium comitatus de Zabolch. Jelentették előtte Bathor-i Miklósnak és Veronika úrnőnek relicte condam Nicolai de Zakol, filie videlicet condam Stephani, filii Stephani de dicta Bathor, és Veronika úrnő leányának: Margitnak a nevében, hogy három évvel azelőtt Blasius de Raska, cubiculariorum nostrorum magister, elküldte fegyveres és hatalmaskodó kézzel a Zeegheghaz nevű birtokán élő jobbágyait az exponens Miklósnak a szabolcsmegyei Beud birtokban lévő majoros-házára és onnan 14 ökröt és tehenet hajttatott el, melyek részben az exponens sajátjai, részben jobbágyaié voltak. Azonkívül az elmúlt évben, amikor a nevezett Miklós exponens egyik nemes familiárisát: Horwath Györgyöt bizonyos ügyben átküldte a már említett szabolcsmegyei Beud-i birtokára, akkor Dedes-i More István éjnek idején elküldte jobbágyait a nevezett György szállására, akit ott félholtra vertek. - Egyébként jóllehet a néhai Zakol-i Miklósnak a fiai: Miklós és János kiadták a néhai Zakol-i Miklósnak javaiból a Veronika úrnőnek járó jegy- és nászajándékot és a leányának, Margitnak járó leánynegyedet, mégis ugyanazok a nevezett úrnő és leánya jobbágyait ezekről az átadott birtokrészekről elűzték és a saját jobbágyaikat helyezték azokba és az azon telkekhez tartozó szántókat, réteket és kaszálókat a maguk részére foglalták le és használják azokat ma is. Azért meghagyja címzetteknek, küldjenek ki maguk közül egyet vagy kettőt, akik igyekezzenek megtudni a valót és tegyenek arról jelentést. - Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda