DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 27963

DL-DF 27963
Keltezés 1489-06-25
Kiadó KOLOZSMONOSTORI KONVENT
Régi jelzet Q 320 / SZOLNOK MED M 15
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Eredeti
Regeszta A kolosmonostori konvent bizonyítja, hogy Mátyás királynak meghagyó oklevele alapján Zenthkyral-i Osvalddal, Közép-Szolnok megye választott és esküdt nemesével mint királyi emberrel Lőrinc rendi testvért küldte ki testimoniumként, akik jun. 20-án /sabbato prox. p. f. Sacr. Corp. Christi/ kiszálltak Zakachy birtokhoz és egybehiván annak szomszédait és határbirtokosait; majd jun. 21-én /die dominict immediate sequenti/ kiszálltak Myhalfalwa és Gyrolth birtokok és Pothyaztheleke meg Iledtheleke prediumok negyedrészéhez, ott is egybehiván a szomszédokat és határbirtokosokat, a királyi ember be akarta vezetni az exponens urnőt ama birtokrészek tulajdonába, de akkor a néhai Zakachy István literatus fia Jeromos a saját és a néhai Mayad-i János és István fiainak a nevében a Zakachy birtokrészek miatt, mig Myhalfalwa-i Benedek a többi birtokokban lévő negyedrészek miatt ellenmondtak a statutionak, amiért a királyi ember ugyanazon a napon nevezetteket részben Zakachy, részben Gyrolth-i birtokrészükön Szent Mihály nyolcadára a királyi személyes jelenlét elé idézte. Válasz az ugyanazon Dl. sz. alatti királyi meghagyásra egy külön protocollum lapon.
(VI.d.dom.p.Corporis Christi) A Colosmonostra-i Szűz Mária monostor konventje jelenti I. Mátyás királynak, hogy 1489. május 5-én kelt levele értelmében Zenthkyral-i Ozsvát Közép-Szolnok vm-i választott és esküdt, az új általános decretum értelmébendaküldött nemessel kiküldte a konvent tagját, Lőrinc frater papot (sac.), akik jelentették, hogy június 20-án (sab.P.Corp.Christi) kimentek Zakachy birtokra, majd június 21-én (d.dom.) Myhalfalwa és Gyrolth birtokbeli részek és Pothyaztheleke és Yledtheleke prédiumok negyedére, hogy a szomszédok és határosok jelenlétében (nevezett Katalint) beiktassák, de Zakachy-i néhai István deák fia: Jeromos a saját, valamint Mayad-i néhai László fiai: János és István nevében a Zakachy birtokbeli részt illetően, továbbá Myhalfalwa-i Benedek az említett birtokbeli részek és prédiumok negyedét illetően ellentmondott. Ezért őket október 6-ra (ad oct. Mich.) a királyi személyes jelenlét elé idézték. Fogalmazvány, amelyet hozzávarrtak a királyi iktatólevélhez. DL 27963. (Hátlapján egy Zalay Lászlóval kapcsolatos elkezdett bevalláslevél másfél sora: Quod Ladislaus Zalay in sua -) – Regeszta forrása: Erdélyi regeszták (Rácz Gy.)

Tartalomgazda