DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 27963

DL-DF 27963
Keltezés 1489-05-05
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 320 / SZOLNOK MED M 15
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta Mátyás király a kolosmonostori konventhez. Jelentették előtte Katalin urnőnek, Bewnye-i János feleségének, a néhai Myhalfalwa-i György leányának a nevében, hogy be akarja magát vezettetni apjának, a néhai Myhalfalwa-i Györgynek a Közép-Szolnok megyében fekvő Zakachy birtokban lévő teljes birtokrészébe, továbbá a Myhalfalwa és Gyrolth nevü biharmegyei birtokokban és az ugyanazon megyebeli Pothyaztheleke, Iledtheleke és Cystevtheleke prediumokban lévő birtokrészek negyedébe, mint amelyek őt teljes joggal megilletik. Azért a király meghagyja a konventnek, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében az egyes megyékből kiválasztott és megesküdött 1-1 nemes mint királyi ember szálljon ki Zakachy birtokhoz és következéskép a néhai Myhalfalwa-i Györgynek abban lévő teljes birtokrészéhez, azonkivül a Myhalfalwa-i Györgynek abban lévő teljes birtokrészéhez, azonkivül a Myhalfalwa és Byrolth birtokokban és a Pothyastheleke, Iledtheleke és Cystertheleke prediumokban lévő birtokrészek negyedéhez és egybehiván azok szomszédait és határbirtokosait, vezesse be ezek tulajdonába az exponens urnőt, az esetleges ellenmondókat a királyi személyes jelenlét elé idézve. Eredeti, papir. Zárlatán pecsét töredékei.
(Bude, f.III.Inventionis) I. Mátyás király megparancsolja a Kolosmonostra-i egyház konventjének, hogy küldje ki hiteles emberét, akinek jelenlétében Közép-Szolnok vm egyik választott és esküdt nemese, mint királyi ember iktassa be Myhalfalwa-i néhai György leányát, Bewnye-i János feleségét, Katalint apjának Zakochy birtokbeli (Közép-Szolnok vm) egész részébe, továbbá Myhalfalwa és Gyrolth birtokbeli részek, valamint Pothyaztheleke és Yledtheleke (Közép-Szolnok vm) és Systertheleke (Byhor vm)* prédiumok negyedébe, amelyek őt minden jogon megilletik (omnis juris titulo). Az esetleges ellentmondókat idézze a királyi személyes jelenlét elé és az iktatásról is ugyanoda tegyen írásban jelentést. Eredeti, bal szélén negyedén megcsonkult papíron, vörös zárópecsét darabkáival. DL 27963. (Közép-Szolnok M-15.) Mellévarrták a konvent 1489. június 26-án kelt válaszlevelének fogalmazványát. . * Ez a helynév kihúzva és nem szerepel a konvent válaszlevelében sem. – Regeszta forrása: Erdélyi regeszták (Rácz Gy.)

Tartalomgazda