DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 26407

DL-DF 26407
Keltezés 1464-11-26
Keltezés helye Bachye Bács Bács m
Kiadó NÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 320 / ALBA P 12
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Fennmaradási forma Átírás 1465
Nyelv Latin
Irattípus idéző
Megjegyzés Eredetije: DL 26406 sok eltéréssel!
Névmutató kolozsmonostori konvent; Dengelegi Pongrác János erdélyi vajda; Dengelegi Pongrác András Felső-magyarországi kapitány; Dengelegi Pongrác András temesvári ispán; Nagylaki Márton királyi ember; Csesztvei Balázs királyi ember; Béldi Balázs királyi ember; Csongvai ........ királyi ember; Forrói Miklós királyi ember; Forrói Demeter királyi ember; Kecseti László királyi ember; Sztrigyi Dénes királyi ember; Zazsebes Szászsebes város Fehér m; Lamkerek Fehér m; Ryhamfalwa Fehér m; Kelnek Fehér m; Petherfalwa Péterfalva Fehér m; Pyhen Fehér m; Daal Fehér m; Rekytha Rekitta Szászföld; Scekthwr Fehér m; Olahpyen Oláhpián Fehér m (Szászsebes szék)
Tárgymutató szent korona szolgálata - királyi adományozás; szolgálat
Regeszta Mátyás király a kolozsmonostori konventhez. Mivel ő szem előtt tartva Dengeleg-i Pangracz János erdélyi vajdának és Dengeleg-i Andrásnak, a Felső Részek kapitányának meg temesvári comesnek a szent koronával és vele szemben tanusított hűséges szolgálatait, nekik adta Zazsebes királyi várost (civitatem regalem) az erdélyrészi Fehér megyében a hozzátartozó Lamkerek, Ryhamfalwa, Kelnek, Petherfalwa, Pyhen, Daal, Rekytha Scekthwr és Olahpyen nevű falvakkal és a városhoz tartozó más ugyanazon megyebeli birtokosokkal közvetlenül de manibus regiis nekik adta és be akarja őket azok tuljadonába vezettetni, azért meghagyja a konventnek, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Martinus de Naghlak, vel Blasius de Chesthwe, aut alter Blasius de Beld, ..... de Chongwa, seu Nicolaus sive Demetrius de Forro, vel Ladislaus de Kecheth, aut Dyonisius de Stryg ....szálljon ki a nevezett királyi városhoz és összes tartozékaihoz, majd egybehíván azok szomszédait és határbirtokosait, vezesse be azok tulajdonába a nevezett János vajdát és testvérét, Andrást mint örök tulajdonba, az esetleges ellenmondókat pedig idézze meg velük szemben a királyi személyes jelenlét elé. - Hézagos. - Ugyanezen átírásnak az eredetije a DL 26406. alatt, de a kettő között sok az eltérés. Sajnos, az átírás egy nagyobb hézag miatt nem teljes. - Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda