DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (állagtalan fondokból) • Mérey család (Q 247) • 49329

DL-DF 49329
Keltezés 1453-03-12
Kiadó SOMOGYI KONVENT
Régi jelzet Q 247 / 112
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (állagtalan fondokból) • Mérey család (Q 247)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Hátlapon
Nyelv Latin
Irattípus tiltakozó - eltiltó
Megjegyzés csonka
Névmutató Mérei Gáspár birtokos; Mérei Gáspár társai birtokosok; Perneszi Pál alnádor; Perneszi Pál ff magán; király; Mére Somogy m; Tolkaj Somogy m; Szenna Somogy m
Tárgymutató birtok felkérése - birtok eladományozása
Regeszta A somogyi konvent előtt (Mérey) Gáspár társai nevében is tiltakozik az ellen, hogy Perneszi Pál alnádor és fiai az ő mérei, tolkaji, és szennai somogymegyei birtokaikat felkérték a királytól, akit az eladományozástól tiltanak el. - Bal felső sarka csonka. - Hátlapján pecsét nyoma.
(II. p. Letare). A somogyi [Szent Egye]d-[monostor konventje] bizonyítja, hogy [Mere-i] Gaspar [a maga, valamint] fiai: [János, Péter és Tamás] nevében tiltakozott az ellen, hogy Pernez-i Pál (egr.) alnádor a Somogy megyei Mere, Tholkay és Zenna birtokokon levő részeiket László királytól a maga és fiai számára újadományba kérte, egyben eltiltotta a királyt ezek adományozásától Pernez-it pedig a birtok adományul kérésétől, bármely címen való megszerzésétől, abba való iktattatástól, használatuktól, jövedelmük és bármely haszonvételük átvételtől a jelenben és a jövőben egyaránt. - Hiányos papíron, hátlapon pecsét darabkájával. (Mérey cs. lt. 112. sz. - No 9 et 6B.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 24 (1994) 29/129.

Tartalomgazda