DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Paulinorum (Q 312) • 14538

DL-DF 14538
Keltezés 1452-03-24
Keltezés helye Tirnavie Nagyszombat Pozsony m
Kiadó HUNYADI JÁNOS KORMÁNYZÓ
Régi jelzet Q 312 / ELEFÁNT 11 29
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Paulinorum (Q 312)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Alul
Nyelv Latin
Irattípus adóelengedő
Névmutató adószedők; elefánti szerzetesek (pál); velkápolyai jobbágyok (szerzeteseké); mankóci jobbágyok (szerzeteseké); Elephanth Elefánt Nyitra m; Velikapola Velkapolya Bars m; Mankocz Mankóc Bars m; commissio
Tárgymutató adómentesség - zaklatás; adómentesség - kamara-haszna - füstpénz; elefánti pálos monostor - lelki üdvösség
Regeszta Hwnyad-i János kormányzó bizonyitja, hogy egyrészt lelke üdvéért, másrészt figyelemmel a Ker. Szent János tiszteletére emelt Elephanth-i pálos monostor szegénységére, kormányzása idejére felmenti őket a Velikapola és Mankocz nevű birtokaikról a fiscusnak járó kamara-haszna, továbbá a füstpénz - fumatia és más adók fizetése alól és erre nézve utasitja az adószedőket, hogy sem a szerzeteseket, sem azoknak a két birtokban élő jobbágyait ne kényszeritsék ezeknek a fizetésére vagy a nem fizetés miatt ne zaklassák őket sem személyükben, sem javaikban. Eredeti, papir; vizfoltos és egy helyen hézagos. A szöveg alatt papirfelzetes pecsét. A szöveg alatt jobbra: Commissio propria domini gubernatoris.
Nagyszombat. Látván az elefánti szerzetesek szegénységét, a kormányzó „ob spem et refrigerium salutis anime nostre” a pálosok ma(y)nkóci és velikapol(a)-i birtokait kormányzóságának időtartamára minden adó alól mentesíti, és az adószedőket ez értelemben utasítja. - (Ered. Papíros, előlapján pecséttel.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Hajnal István): LK 1 (1923) 122/73.

Tartalomgazda