DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Paulinorum (Q 312) • 14537

DL-DF 14537
Keltezés 1452-03-23
Keltezés helye Tyrnavia Nagyszombat Pozsony m
Kiadó HUNYADI JÁNOS KORMÁNYZÓ
Régi jelzet Q 312 / ELEFÁNT 11 28
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Paulinorum (Q 312)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Alul
Nyelv Latin
Irattípus nyílt parancs
Névmutató részletezett hatóságok; elefánti szerzetesek (pál); velkápolyai jobbágyok (szerzeteseké); magyar királyok; velkápolyai népek; Elephanth Elefánt Nyitra m; Velikapol Velkapolya Bars m; commissio
Tárgymutató királyi kegy - kiváltság; vámmentesség; elefánti Ker. Szent János pálos kolostor
Regeszta Hwnyad-i János kormányzó az országnagyokhoz, a megyei comesekhez, várnagyokhoz, adószedőkhöz és városokhoz. Mivel megtudta, hogy az Elephanth városában, a Keresztelő Szent János tiszteletére épült pálos kolostornak a Velikapol nevű birtokban lakó népei a magyar királyok kegyéből minden vám fizetése alól fel voltak mentve és ezt a mentességet ő is megerősiti, azért megkeresi a cimzetteket, hogy ha a nevezett szerzeteseknek Velkipol-ban lakó jobbágyai vámszedő helyeikre érkeznek, azokat minden vámfizetés és más akadály nélkül tovább kell engedniök. Eredeti, papir. A szöveg alatt pecsét töredékei. A szöveg alatt jobbra: Commissio propria domini gubernatoris.
Nagyszombat. Az ország összes hatóságának megparancsolja, hogy az elefánti pálosok kolostorának velikapol(a)i népeit régi adómentességükben ne háborgassák. - (Ered. Papíros, előlapján pecséttel.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Hajnal István): LK 1 (1923) 121/72.

Tartalomgazda