HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 247. - No. 003.

Date 1829. május 25.
Description

Latin és német nyelvű eredeti, 55 oldal. Átadva Jugoszláviának 1960-ban. Filmmásolata: OL. Filmtár 2542 sz. dobozban. A mellékletekkel együtt 55 oldal.

Text

[Conscriptio urbáriális adatokkal és Aestimatio.]
Delye:
Zsellérházak. A lakosság horvát, vallás római-katolikus. – A földek az urb. reg. szerint 2. oszt. – A földek termékenysége közepes. – A tartalékföldeket robot ellenében árendálják. – A falunak van saját erdeje és legelője. – Szőlőikben jó minőségű fehér bor terem, a hegyvám a földesúré, a bortizedek a zágrábi püspököt és a káptalant illeti. – Földesúri jövedelmek: készpénzcensus a házak után. – Konyhaszolgáltatások megváltása készpénzzel. – Egy egész sessió utáni robot 52 igás vagy 104 gyalog. – A hosszú fuvarokat is robottal váltják meg, mégpedig 4 nap robottal egy 4 lovas fuvart. – A termény kilencedeket készpénzzel váltják meg. – Az allódiális szőlők terméshozama 1820. és 1828. között.
Gerdocchak:
A makkoltatás árendájából befolyt földesúri jövedelem 1820. és 1828. között.
Hudibitek:
Portio alattvaló nélkül. – A főiratba beledolgozott mellékletek az összeíráshoz és a becsléshez: A lakosok névsora a felsorolt birtokokon a házak és sessiók, szolgáltatások, hegyvám, árendás földek. – Becslések külön-külön az épületekről, iparágak szerint. – Kimutatások a birtokrészek hozamáról, terményeiről 1820. és 1828. között. – Hivatkozások az 1790. és 1798. közötti terményárakra: búza, rozs, árpa, köles, kukorica, „surgo” cirok, zab, borárak, kemény- és puhafa értékesítési árai.
Verhovatziano-Fiscalis possessiók és portiók.
(Zágráb m.): Dolye – Rakitoveetz – Gerdovchak – Petrushevetz – Hudibitek – Demerje

Search result navigation
Content provider