ZALA VÁRMEGYE jegyzőkönyvei - 1972

Database Minutes of corporate bodies
Type ZALA VÁRMEGYE jegyzőkönyvei
Date of assembly 1662.04.15.
Reference number 1972
Place Körmend
Description A követek utasításait négy pontban foglalták össze, ezek a következők: Köszönjék meg az uralkodónak az országgyűlés összehívását. Munkálkodjanak azon, hogy az 1655. évi országgyűlés 5. cikkelye értelmében a végvári katonaság számára a Magyar Kamarának kiállítandó adóból a Dunán inneni megyék soproni gyűlésének határozata értelmében két évig juttassanak a Kanizsával szemközt fekvő várak, különösen Zalavár megerősítésére. Továbbá Kabold vár javairól az ingyenmunkát az 1635. évi 92. cikkely értelmében ugyancsak Zalavár erődítésére rendeljék. Ezt a cikkelyt ugyanis az 1649. évi 86. cikkely Pápára rendelte.
A végvárak környékén élő szegény nemesség és a lakosság állandóan panaszkodik arra, hogy a végváriak szabadon cirkálnak, és ezért javaikban kárt szenvednek. Járjanak el a követek az udvari és a magyar kamaránál az ügyben, hogy velük szemben, legyenek akár németek, akár magyarok, az 1655. évi 2. és 3. cikkely értelmében járjanak el, illetve a magyarországi és más tartományokban szedett adóból bizonyos összeget fizessenek ki a magyarországi végvárak szükségleteire.
A megye felhatalmazást ad követeinek, hogy a fenti és egyéb kérdésekről más megyék küldötteivel együtt tanácskozzanak és döntsenek a haza és a megye érdekeit szem előtt tartva.
Source TURBULY ÉVA: ZALA VÁRMEGYE KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYVEINEK REGESZTÁI III. 1656-1678

Content provider