ZALA VÁRMEGYE jegyzőkönyvei - 1852

Database Minutes of corporate bodies
Type ZALA VÁRMEGYE jegyzőkönyvei
Date of assembly 1657.04.17.
Reference number 1852
Place Sümeg
Description A főispán és a törvényszék vádolta nemes Csete (Czete) György alperest, akit 1656. május 9-én Cseh (Che) Márton szolgabíró által személyesen megidéztek a felperes kérésére a Zala megyében fekvő Gyömörő faluban. A főispán képviseletében Szemerey előadta, hogy az alperes 1655-ben Pálfordulás ünnepe körül a Zala megyei Mihályfán9 Mihályfalva9 nemes Óhidi Márton házánál meglőtt és megölt puskájával egy Nagy Mihály nevű gyermeket. Ezért ítéletet kért.10 A bűneset leírása magyar nyelven történt.10 Az alperes nevében Mosoni tiltakozott, kérve, hogy a felperes álljon el a követeléstől. A meghalt gyermek szüleié a vádemelés joga. A felperes szerint a szülők szegény személyek, nem tudnak perelni. Az alperes szerint jogukban áll perelni. Végül az ügyet a következő törvényszékre halasztották azzal, hogy az alperes ott adjon feleletet.
A pert 1657. június 25.-én 11 f. II. p. Nativitatis Joh. 11 vették fel újra. A főispánt, mint felperest Horváth képviselte. Az alperes tanukat állított és kiegészítést ajánlott. Az első tanú Mihályfán lakó Óhidi Márton volt, 28 éves, megyei esküdt. Eskü alatt vallotta, hogy a megölt gyermek a szolgája volt, aki marháit őrizte. A gyermek melegedni ment be a házba, felállt a kemence tetejére, 12 "póczikjára" 12 hogy melegedjen. Mivel sötét volt, nem látták. Az alperest felesége megkérdezte, "mit bánkoszol", mire az azt felelte, nem "bánkoszik" és kezében lévő puskáját felemelte, hogy a padlásba lőjön. Lőtt, és a gyereket éppen szembe találta. A gyereket nem látta, nem szándékosan lőtte meg. 13 A tanuvallomás magyar nyelvű 13
A második tanú nemes ifjabb Óhidi István, 25 éves megesküdött és hasonlóan vallott, mint az előtte szóló. A törvényszék ítélete szerint az alperesnek a következő törvényszékre 12 nemes és becsületes személyt kell kiállítania, hogy mellette esküdjenek.
Az ügyet 1657. november 13-án 14 f. III. p. Martini 14 vették fel újra. A főispánt Szemerey (Zemerey) képviselte. Az alperes személyesen jelent meg az esküt tevő nemesekkel, akik a következők voltak: Döbrösy István, Jakab Ádám, Somogyi (Somogy) Mihály, Péter Imre, Farkasdy Ferenc, Görög (Gőreögh) Sándor Rigácról (Rigacz), Kálmán Imre, Domokos Mihály, Péter Balázs Meggyesről (Megyes), idősebb Óhidi Imre Mihályfáról és Kis Miklós Hany faluból. Valamennyien letették az esküt. Az alperest felmentették a gyilkosság vádja alól. Ő a gyermek szüleinek saját elhatározásából 40 forint vérdíjat 15 homagium 15 ajánlott fel, amelyet december 24-ig kifizet számukra. Az alperes felmentő levelet kért és kapott.
Source TURBULY ÉVA: ZALA VÁRMEGYE KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYVEINEK REGESZTÁI III. 1656-1678

Content provider