ZALA VÁRMEGYE jegyzőkönyvei - 1829

Database Minutes of corporate bodies
Type ZALA VÁRMEGYE jegyzőkönyvei
Date of assembly 1656.03.20.
Reference number 1829
Place Körmend
Description A közgyűlésen elsőként az uralkodótól és az országbírótól ugyanabban a tárgyban érkezett leveleket mutatták be a dunántúli részek megyéinek április 5-én, Kőszegen (Küszögh) tartandó gyűléséről. A levelek tartalmát tisztelettel tudomásul vették és a gyűlésre a két alispánt, valamint egregius peleskei (de Pölöske) Eördögh Istvánt és óvádszentlőrinci (de Ovad Sz. Lőrincz) Pethő Miklóst delegálták a szükséges, a kúriai bíráknak szóló megbízó levelekkel és utasításokkal ellátva. Az utasítások a következők:
1. A követek a legutóbbi országgyűlés 5. paragrafusa értelmében maguk között egyezzenek meg a nyugat-dunántúli részek által tartandó végvári katonaság ellátásának módjáról és kiszabásáról.
2. Ha az említett 5. paragrafus értelmében növelik a megyék által állítandó katonák számát, a kettős tartás idejére arányosan csökkentsék az eltartandó végvári katonák létszámát.
3. Kérjék új portális összeírás elrendelését, mivel a legutóbbi összeírás óta a pestis és más szerencsétlen okok miatt sok korábban tehetős falu elszegényedett és pusztává vált.
Source TURBULY ÉVA: ZALA VÁRMEGYE KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYVEINEK REGESZTÁI III. 1656-1678

Content provider