PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei - 132

Database Minutes of corporate bodies
Type PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei
Reference number 132
Description . A főhadbiztosság a megye által felvetett panaszokra az alábbi válaszokat adja:
Őfelsége rendeletének mellékelt másolatából megtudható, hogy a szolgálatot teljesítő katonáknak ellátás jár, amelyet naturalénak (természetbeni ellátásnak) neveznek, ha ezt nem adják ki nekik, akkor azt piaci érték szerint kell készpénzben kifizetni. A többi katonának csupán három forint jár készpénzben. Ezért nem helyeselhető, hogy az eszéki helyőrségtől, amelynek egy részét a Nehem ezred képezi, a harmadik garas kifizetését már megtagadták, mivel azon a távoli helyen nem lehet beszerezni a szükséges élelmet olyan csekély összegből, és az ottaniak nem kerülhetnek rosszabb körülmények közé, mint őfelsége máshol állomásozó katonái. Ezért a katonaság számára engedélyezte, hogy a járandóságát végrehajtás útján szerezze be.
A nagyváradi fuvarozásban elpusztult marhák számát a hadbiztosság nem tartja hihetőnek. A hadbiztosok jelentéséből úgy értesültek a főhadbiztosságon, hogy a marhák egy részét eladták, másik részét elhagyták. Az mégis tény, hogy több megye is rendkívül sok kárt szenvedett el, amelyek csökkentését és jóvátételét megígérik.
A rácoknak adott mentességek megszüntetése nem a hadbiztosság hatáskörébe tartozik. A társzekerek mellé beosztottak által elfogyasztott javakról és az elkövetett kihágásokról a hadbiztosok vizsgálata után tájékoztatni kell a főhadbiztosságot. A hivatalából elmozdított Rensingh ügyében további tájékoztatást vár a megyétől, mert a nyugták másolatai nem voltak elegendők a vizsgálatok lezárásához. (latin)
Source SCHRAMEK LÁSZLÓ PÉTER: PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE KÖZGYŰLÉSI IRATAINAK REGESZTÁI Kiegészítő kötet 1625–1715; 1728

Content provider