PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei - 130

Database Minutes of corporate bodies
Type PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei
Reference number 130
Description . A nádor tájékoztatja őfelségét az elszállásolás alkalmával keletkezett károkról és visszaélésekről.
1. Az országra kivetett 43.160 porciót a hadbiztosok 86.340-re emelték, amelyet a katonák teljes ellátásán kívül kell adni. Egy-egy porcióért 10 és fél forintot számítanak fel több megyében is, mint Zala (!), Trencsén, Túróc, Liptó és Árva megyékben, sőt Felső Magyarország több részén még ennél is magasabb összeget kérnek.
2. Őfelsége elrendelte, hogy, ha bizonyos települések a porciók befizetésétől mentesülnek, akkor a rájuk kivetett összeget mástól ne hajtsák be, hanem az országra kivetett mennyiségből vonják le. A hadbiztosság a Budára, Pestre, Egerre, Székesfehérvárra, Pécsre és Felsőbányára kivetett porciókat mégis azoktól a megyéktől szedte be katonai karhatalommal, amelyekben a városok fekszenek.
3. Őfelsége úgy rendelkezett, hogy a november 1-jétől a katonák szálláshelyére érkezéséig tartó időszakra a megyéknek csupán 3 forintot kell fizetniük. A katonaság azonban nem törődött a császári rendelettel és tíz forintot hajtott be a megyéktől a teljes, november 1-jétől április 30-ig terjedő téli félévre.
4. A hadbiztosság májusra is be óhajtja szedni készpénzben az elszállásolás költségeit katonai végrehajtás útján.
5. A hadbiztosság további 2058 porciót készül behajtani, amit azzal magyaráznak, hogy a tiszántúli megyékben elhelyezett katonák nem kapták meg az ellátásukat. A nádor úgy tudja, hogy az ott állomásozó csapatok járandóságát kifizették, ezért elfogadhatatlan, hogy kétszer hajtsák be az adót.
6. A nemesség anyagi tönkretételét eredményezi az a rendelet, amely szerint azok az egyházi és világi nemesek, akik a szokott áron megtartják a tized árendáját, az árenda értékének minden forintjáért egy köböl búzát szállítsanak ingyen a gabonaraktárakba.
A nádor jelezte, hogy hivatali kötelessége volt a problémák uralkodó elé tárása, és kéri, hogy őfelsége legalább a májusi porciószedést, a tiszántúli terület kétszeri megadóztatását és az árendáért járó gabona behajtását függessze fel. (latin)
Source SCHRAMEK LÁSZLÓ PÉTER: PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE KÖZGYŰLÉSI IRATAINAK REGESZTÁI Kiegészítő kötet 1625–1715; 1728

Content provider