BORSOD VÁRMEGYE jegyzőkönyvei - 1007

Database Minutes of corporate bodies
Type BORSOD VÁRMEGYE jegyzőkönyvei
Date of assembly 1574.08.18.
Reference number 1007
Place h. n.
Description Csohány ugyanazon Anna asszonynak, Újszászy Lőrinc házastársának, mint felperesnek az érdekében a következőket adja elő geszti Nagy Tamás, mint alperes ellen: az 1572. esztendőben, Húshagyó vasárnap (február 17-e) táján a nevezett alperes nem tudni, mitől indíttatván a felperes egyik Geszten lakó jobbágyának, név szerint Kovács Mihálynak az ökrét elhajtatta, majd levágatta és petrezselyemmel, vagy nem tudja, hogyan, de megette. A felperes követelte ugyan a kár megtérítését, de az alperes nem tett semmit.
133 Senyey a vármegye által kiadott prókátort valló levéllel az alperes érdekében a következőket válaszolja: a mondott személy nem a felperes jobbágya, hanem az alperes fogadott szervitora, aki gonosztettet, azaz tolvajlást követett el, ezért elfogták, de megszökött, mint gonosztevő és tolvajul elvitt magával többek között egy fejszét is. Az elszökött szervitor az alperes istállójában 4 tinót nevelt és ezeket otthagyta: az alperes ezek közül vágatott le egyet a gonosztett miatt, a többiért pedig fizetett. Egyébiránt bebizonyítja, hogy a nevezett személy nem a felperes jobbágya.
A felperes is kész bizonyítani, hogy a jobbágy az övé. Egyébként ha a jobbágy gonosztevő is volt, az ökrei nem voltak tolvajok.
Mindkét fél felkéri Holczmant és Szászfayt a bizonyításra.
Source TÓTH PÉTER: BORSOD VÁRMEGYE KÖZGYŰLÉSI ÉS TÖRVÉNYSZÉKI JEGYZŐKÖNYVEI I. 1569–1578

Content provider