DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Vegyes provenienciájú oklevelek • Vétel útján bekerült vegyes provenienciájú iratok (Q 281) • 38848

DL-DF 38848
Date 1472-12-19
Issuer of charter MÁTYÁS 1 KIRÁLY
The old reference of the records Q 281
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Vegyes provenienciájú oklevelek • Vétel útján bekerült vegyes provenienciájú iratok (Q 281)
Survival form Átírás 1473
Abstract sabbato proximo ante f. b. Thome apostoli. Mátyás király Hevesmegye hatóságához. Jelentették neki Geche-i Sebestyén fiának: Györgynek és feleségének: Borbálának, továbbá abad-i Lőrinc fiainak: Gáspárnak és Menyhértnek a nevében, hogy Szent Mihály ünnepe körül Zewlews-i István fiai: László és Péter és László felesége: Katalin, meg két fiuk: Ambrus és Albert, és végül Zewlews-i Benedek fia: György és felesége: Zsófia zewlewsi, zenthmiklósi és igari jobbágyaikkal, aki között ilyen nevűek is szerepelnek: Michael Olah, Michael Thoth, Barnabas Zabo, Valentinus Kowach, Georgius et Johannes Warga, Bartholomeus Kowach, Johannes Warga, Nicolaus et Georgius Zaba, VAleantinus Kwn, - bizonyos Fewthe nevü, velük közös halastavat Petrytheleke határain belül, Hevesmegyében kihalászták, őket teljesen kizárva abból. - az elmult nyáron uganazok a Zewlews-i László és Péter és a többi fentnevezettek erőszakkal elfoglalták tőlük összes, a Zewlewsen és Igarban zálogban bírt birtokrészeiket. - Szent Miklós püspök ünnepe körül - dec. 6. - ugyanazok a Zewlews-i László és Péter és társaik a Petrythelekhez tartozó összes szántóföldeket és egy Kertwelberek nevü erdőt szintén elfoglalták tőlük. Meghagyja ennélfogva a megyei hatóságnak, küldjenek ki egyet vagy kettőt maguk közül, akik a fenti ügyben vizsgálatot tartanak.

Content provider