DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Vegyes provenienciájú oklevelek • Vétel útján bekerült vegyes provenienciájú iratok (Q 281) • 38847

DL-DF 38847
Date 1472-12-19
Issuer of charter MÁTYÁS 1 KIRÁLY
The old reference of the records Q 281
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Vegyes provenienciájú oklevelek • Vétel útján bekerült vegyes provenienciájú iratok (Q 281)
Survival form Átírás 1472
Abstract sabbato proximo ante f. b. Thome apostoli. Mátyás király az egri káptalanhoz. Jelentették neki Geche-i Sebestyén fiának: Györgynek és feleségének: Borbálának, továbbá abad-i Lőrinc fiainak: Gáspárnak és Menyhértnek a nevében, hogy Szent Mihály ünnepe körül Zewlews-i István fiai: László és Péter és László felesége, Katalin, meg két fiuk: ambrus és Albert és végül Zewlews-i Benedek fia: György és felesége: Zsófia zewlewsi, zenthmiklósi és igari jobbágyaikkal, akik között ilyen nevűek is szerepelnek: Michael Olah, Michael Thoth, Barnabas Zabo, Valentinus Kowach, Georgius et Johannes Warga, Barthalemeus Kowach, Johannes Warga, Nicolaus et Georgius Zaba, Valentinus Kwn, bizonyos Fewthe nevű, velük közös halastavat Petrytheleke határain belül, Hevesmaegyében kihalászták, őket teljesen kizárva abból. - Az elmult nyáron ugyanazok a Zewlews-i László és Péter és a többi fentnevezettek erőszakkal elfoglalták tőlük összes, a Zewlewsön és Igarban zálogban bírt birtokrészeiket. Szent Miklós püspök ünnepe körül, dec. 6. - ugyanazok a Zewles-i László és Péter és társaik a Petrythelekhez tartozó összes szántóföldeket és egy Kerthwelberek nevű erdőt szintén hatalmasul elfoglalták tőlük. - Meghagyja tehát a káptalannak, küldje ki testimoniumát, akinek a jelenlétében a királyi ember előbb vizsgálatot tartván idézze meg Zewlews-i István fiait: Lászlót és Pétert és a többi fentnevezettteket az exponensekkel szemben vizkereszt nyolcadára - jan. 13. - a királyi személyes jelenlét elé, jobbágyaikat pedig állíttassa elé. Kijelölt királyi emberek: Ladislaus de Dernan, vel Nicolaus Saphar de eadem, aut Georgius de Halnay, sin Ladislaus Berczes de Figen, sew Silvester, sive Anthonius de FArnas, neve Nicolaus, nempe Ladislaus cew Stephanus de Bessenyew.

Content provider