PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei - 68

Adatbázis Jegyzőkönyvek
Ügytípus PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei
Ügyszám 68
Ügyleírás . A vármegye elküldi a főispánhoz Jánosy Mihályt és Dienes Györgyöt, hogy számoljanak be a közgyűlésről, valamint hozzák el válaszát. (magyar)
A főispánhoz küldött követek instrukciója
1. A követek tájékoztassák a főispánt, hogy a küldötte által a július 25-i közgyűlésen benyújtani szándékozott tiltakozást nem fogadták el, melyben még a beiktatásakor tett másik tiltakozásra akart válaszolni. A tiltakozás elutasításának az alábbi okai voltak: – A nádor tekintélyét is érinti a kérdés. – A vármegye nem adhat fegyvert maga ellen. 30 A részletes leírás hiányában, nem tudjuk, hogy mire gondolt a levél megfogalmazója. 30 – A főispánnak más lehetősége is van arra, hogy a tiltakozásának érvényre juttassa. A követek kérjék meg a főispánt, hogy ne nehezteljen a megyére.
2. A Nagykőrösön lakó nemes Fazekas Mihállyal szemben balassagyarmati katonák jogtalanságot követtek el. Az ügyben már a megye döntést hozott. A követek kérjék a főispánt, hogy a megyei határozatnak érvényt lehessen szerezni. 31 Ez utóbbi ügyről további információk nem állnak rendelkezésünkre. 31 (magyar)
Forrás SCHRAMEK LÁSZLÓ PÉTER: PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE KÖZGYŰLÉSI IRATAINAK REGESZTÁI Kiegészítő kötet 1625–1715; 1728

Tartalomgazda