HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 199. - No. 010.

Dátum 1774. április 9.
Jelleg

Latin fogalmazvány egykorú, kamarai 8 pag. aláírás és pecsét nélkül javításokkal. Kelt Pozsonyban.

Szöveg

„Consignatio proventuum…” Aestimatio, melyet a kamara összeírása alapján a kamara számvevősége készített.
Papocz:
26 jobbágy, 1 zsellér, censusuk és a tized váltsága készpénzben – a kocsmálás árendája – allódiális holdnyi szántó és falc, rét, ezek után készpénz bevétel – a szántó 2 nyomásban, évente köbölnyi vetés, a vetőmag levonása után a tiszta termés köbölben és értéke készpénzben – a jobbágyok összesen egésztelket bírnak – a kulinaria készpénz értéke.
Szent Péter:
A zsidó pálinkafőző árendája – 2 uradalmi kocsma kaszálónyi réttel, árendája – árendába adott ház, hozzá mérőnyi szántó és kaszálónyi rét, mindezért árenda – allódiális szántó holdnyi, 2 nyomásban, köbölnyi rozsvetés, a termés mérőnyi értéke készpénzben – évente köbölnyi rozstized és készpénz értéke – az úrbéres fa-szolgáltatás készpénzben, az erdőből makkbér.
Sebes:
A kilencedet megváltják – allódiális szántó holdnyi 2 nyomásban, köbölnyi búza-vetés, termése, és annak készpénz értéke – allódiális rét kaszálónyi s erről kocsinyi széna – malom 3 kerékkel a bevétele: köbölnyi búza, kukorica, árpa, rozs – summa, melyet a prior elődje az erdő kiirtása miatt a győri püspökhöz letett, ebből az évi kamat – robot az egész uradalomból összesen: igás és gyalog, ebből az allódiumhoz felhasználnak igás robotot, a fennmaradó robotnap – az uradalom bruttó bevétele, ebből le a kiadások: provisor hajdúk, erdőőr conventioja – a tiszta bevétel, le 20% „subsidia ecclesiastica” – az uradalmi épületek értéke, az előző prior által Sárváron épített ház értéke – összes bevétel: 1450 fl. 11 den. – le kiadás: 358 fl. 50 1/2 den.
A pápoczi prioratus javai.
(Vas, Sopron m.): Papocz – Szent Péter – Sebes

Tartalomgazda