HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 127. - No. 006.

Dátum 1723. november 29.
Jelleg

Eredeti.

Szöveg

Conscriptio
Vogts Péter kamarauradalmi provizor, egyben királyi harmincados és Monasterly János racsai határőrkapitány által készített összeírás a szlavóniai határőrvidék Száva melletti területének - később Pozsega megye egy része - valamennyi településéről. Kelt Racsa possessióban, a fenti napon.
Száva menti terület:
Az összeírás szerkezetében is, céljában is teljesen azonos a vele egy napon készült UC 127 : 4-es jelzet alatt található s részletesen kivonatolt összeíráséval, azzal a különbséggel, hogy az olyan helyeken, amilyen maga Gradisca fortalitium, állatállományt nem írnak össze a conscriptorok, csak a szántóterületről és kertből eredő terményeket veszik számba, azt azonban éppen olyan sorrendben, mint a fent hivatkozott iratban tették. – Az összeírási rész végén ennél a conscriptiónál több szempontból is készültek főösszesítések, illetve: a fejrovatok közül egyet-egyet kiválasztva (így pl. a sertések rovatát) külön, fajlagos összesítéseket is készítettek a conscriptorok.
Szlavón határőrvidék Száva menti területe, brodi ezred.
(később:Pozsega m.): Gradisca fortalitium – Machkovacz – Dolyna – Orugovicza – Szuiniar – Kobbacs – Dubochacz – Zbég – Brod suburbium – Brod civitas
(Megemlítve még:) Szuilaj – Novigrad – Schitar – Supranie Blato – Rajeno Szelo – Kunia – Racha

Tartalomgazda