HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 081. - No. 002.

Dátum 1761. október 17.
Jelleg

16 old. latin eredeti.

Szöveg

„Conscriptio”, melyet Kruspér István készített. Összeírás: subditusok név szerint, állataik, postfundualia.
Gr. Tholdi Ádám javai zálogbirtokként kerültek kamarai birtokba. Az összeírás a földesúri jövedelmek növelése végett készült.
Gernyés:
Jobbágy-névsor – Jobbágyfiak, név szerint. – Teleknagyság. – Ökör – Tehén – Tinó – Ló és kanca – Juh és kecske – Sertés – Méhkas – Szántóterület, köbölben. – Taxa, jobbágygazdaságonként átlag 3 ft. 24 kr. – Hyematio pecorum, pénzadó 51 kr. – Robot: 12 nap, melyet á 9 kr. megváltanak. – Inquilini – Desertae sessiones. – Számos jobbágy szökött át az elmúlt években Szatmár, Ugocsa és Bereg megyékbe. – Egykerekű malom a Huszt folyón, földesúri census. – Korábban nem volt educillatio. Ebben az évben a jobbágyok bérlik a kocsmajogot. – Földesúri erdő; makkoltatás. – 2 földesúri kaszáló, szekér szénában. Eddig szabadon használták a jobbágyok, mostantól kezdve bért fizetnek érte.
Sándorfalva:
A kocsmajogot és a mészárszék- tartást az előző földesúr nem gyakorolta; most zsidónak kell árendába adni. – Földesúri erdő; makkoltatás.
Szeklence:
Nincs földesúri erőd, a parasztok census fejében a huszti erdőt használják. – Az eddigi educillatiós kísérletek megbuktak a jobbágyság szegénységén.
Tholdi Ádám a fiskustól zálogként bírt javai.
(Máramaros m.): Gernyés – Sándorfalva – Szeklencze

Tartalomgazda