HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 018. - No. 030.

Dátum 1627. október 2.
Jelleg

49 oldal magyar, egykorú másolat.

Szöveg

"Inventarium", melyet a vár provisora, Németi János készített. (Összeírás: allódiumok, gabona szalmában és szemes, bor, a vár és egyéb udvarházak részletes felszerelése.)
Leltár a vár felszereléseiről. Gazdasági felszerelések, gazdasági épületek, istállók és pincék. Szérüskert: búzaasztagok, szénakazlak. Vadaskert. Idei, tavalyi és hároméves búza és zabasztagok. – Földesúri allódiumok, majorsági földek, rétek, jobbágyoknak művelésre kiadott szántók: Rakos, Vári, Beregszász, Jánosi, Bereg, Beregujfalu, Munkács, Posaháza, Barthaza. Szénatermő puszták: Viznicze vidékén, Bobolistia vidékén. Árendásföldek, gyümölcsöskertek. – Állatállomány: ökör, bika (Rákos), tehén, borjak évjárat szerint, lovak és csikók évjárat szerint (Ztrabicza). – Gyümölcsöskertek, majorság, méhes (Remethe). Juhászatok a juhászok nevével jelölve; juhok. Sertéskondák a kondások neve szerint és fajták szerint: tarka, fehér, moldvai, csonka. Malmok: liszt, kása, fűrész, kalló, portörő. Pincék, szőlők név szerint, borállomány hordók szerinti mennyiséggel. Ecetek edényenkinti mennyiségben. Lisztkészletek köbölben. Sütőház, felszereléssel, konyhafelszerelés (Munkács). – A munkácsi vár élelmiszerkészletei: tehéntúró, tömlőtúró, aszu malac, szalonna, háj, orja, sódar, kolbász, brinza, vereshagyma, fokhagyma, borsó, só, sós egres, sós tárkony, disznósajt, tehénvaj, juhvaj, olaj, búzadara, dió, aszú alma, aszú körte, aszú szilva, aszú vadalma, komló. – Egyéb készletek: kender, len, kendermag, lenmag, kecskebőr, báránybőr, sarubőrök, hárskötél, viasz. Szárnyas állatok: tyúk, lúd (Munkács, Dragabafalva).
Munkács várának tartozékai.
(Bereg m.): Rakos – Wari – Beregszasz – Janosi – Bereg – Beregujfalu – Ztrabicza – Remethe – Munkács

Tartalomgazda