PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei - 259

Adatbázis Jegyzőkönyvek
Ügytípus PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei
Ügyszám 259
Ügyleírás . A közgyűlés alkalmával felolvasták Salgari József Antal budai kamarai provizor körlevelét, amely a Dvornikovich Mihály váci püspöktől az 1703-as esztendőre bérelt dézsmával foglalkozik. Akkor a nép a belháború miatt a dézsmát kifizetni nem tudta, és ezt most akarja behajtani a kamarai adminisztráció. Ebben az esztendőben ugyanis a kamarai igazgatás ismételten bérbe vette a dézsma szedés jogát az új váci püspöktől, ráadásul a kuriális falvaktól is be kívánják hajtani a tizedet, amire emberemlékezet óta nem volt példa. A kamarai gondnok ugyanakkor a bérleti díj kifizetése nélkül szedi be a tizedet azokról a helyekről is, melyeket a püspök és a váci káptalan saját magának tartott fenn. A két év járandóságának behajtása ellen a földesurak tiltakoztak, de eredményt nem értek el. Felháborítja a megyét, hogy a pestisben meghaltak helyett is kérik az 1703-as tized kifizetését.
A kuriális falvakban a tizedszedés nincsen összhangban az 1635. évi 23. törvénycikkellyel. A magyarországi törvényekkel nem összeegyeztethető a jobbágyok ilyeténképpen való adóztatása sem, amelyet a fenti törvényen kívül még megtilt a 1613. évi 20. cikkely.
Kérik ezért a kancelláriát, hogy értesítse a haditanácsot, nehogy a budai parancsnok a katonai végrehajtásra parancsot adjon ki. Kérik továbbá a Magyar Kamara értesítését is, hogy hasonló jogtalanságok ne forduljanak elő a jövőben. (latin)
Forrás SCHRAMEK LÁSZLÓ PÉTER: PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE KÖZGYŰLÉSI IRATAINAK REGESZTÁI Kiegészítő kötet 1625–1715; 1728

Tartalomgazda