PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei - 239

Adatbázis Jegyzőkönyvek
Ügytípus PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei
Ügyszám 239
Ügyleírás . A várparancsnok tájékoztatja PPS vármegyét arról a tényről, melyről Kolozsvári úr, Fejér megye alispánja értesítette. Eszerint újra járvány ütötte fel a fejét Pápán és környékén.
A járvány elterjedésének megelőzéséért huszárok gyors kiállítását kérte a megyéktől a várparancsnok, amit Pest megye még nem tett meg. Emiatt itt az utak ellenőrzése hiányos. Aggodalomra ad okot, hogy hasonló járvány újra bejuthat Pest megyébe. Erre utal a tény, hogy ismét sok marha elhullik, amelyekből a kutyák is esznek, és így a járványt terjeszthetik. Ezért fontos, hogy a megye a huszárokat kiállítsa, és gyanús személyt ne engedjenek a megye területére. A várparancsnok kéri továbbá a megyét, hogy adjanak a huszároknak az elhullott állatok eltemetésére vonatkozó parancsot, és ezáltal megakadályozza, hogy a kutyák a döghúsból ehessenek.
98 Másrészről, noha a szeptember 7-én nála járó bizottság megígérte, hogy a vár kaszárnyáinak helyreállításához munkásokat és kocsikat küldenek, az alispán ígérete ellenére sem szekerek, sem pedig munkások nem jelentek meg az előírt napon. A hosszú éjszakák és a hideg idő közeledtével a katonáknak fedett helyre kell költözniük. Ezért a várparancsnok haladéktalan választ vár, és a megígért munkások kiállítását követeli. (német)
Forrás SCHRAMEK LÁSZLÓ PÉTER: PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE KÖZGYŰLÉSI IRATAINAK REGESZTÁI Kiegészítő kötet 1625–1715; 1728

Tartalomgazda