PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei - 215

Adatbázis Jegyzőkönyvek
Ügytípus PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei
Ügyszám 215
Ügyleírás . A megye megkapta a nádor adókivetést illető levelét. Mellékelten csatolják Schweidler Antal Jakab főhadbiztos megyei adókivetést részletező leiratát. Panaszolják, hogy ha a megyének ténylegesen teljesítenie kell az adózási kötelezettségeit, akkor a lakosok végromlásra jutnak. Ennek oka, hogy nemcsak a Pesten és Budán elszállásolt Salm ezred tisztjeit és közlegényeit látják el pénzzel és élelemmel, hanem az adóbefizetést is teljesíteni igyekeznek. Mindeközben Pest és Buda szabad királyi városok elérték a bécsi konkurzuson terheik egy tizenhatodával történő csökkentését és PPS megyére hárítását.
A megyét megterhelte már Herbeville tábornok erdélyi bevonulása, valamint az onnan visszatérő Guido Starhemberg marsall áthaladása, mert ezek következtében előfogatok állítása alkalmával a megye rengeteg embert és igavonó állatot veszített. A megye szintén több szekeret veszített, amikor Fehérvárra gabonát szállított.
A megye mindennapos terhei közé tartoznak a Buda várának ellátásához nyújtott, alig teljesíthető tűzifa-szállítások és ingyenmunka teljesítése, melyek során a lakosok állatai rendszeresen elhullanak. A folyamatos dunai szállítások miatt a folyó menti falvakat az elnéptelenedés veszélye fenyegeti. Ezért kérik a nádort, hogy a megye lakosságát kevésbé megterhelő megoldással álljon elő. (latin)
Forrás SCHRAMEK LÁSZLÓ PÉTER: PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE KÖZGYŰLÉSI IRATAINAK REGESZTÁI Kiegészítő kötet 1625–1715; 1728

Tartalomgazda