PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei - 146

Adatbázis Jegyzőkönyvek
Ügytípus PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei
Ügyszám 146
Ügyleírás . Tassy Imre tájékoztatja a megyét, hogy az izsáki jobbágyok ügyében hozott, mellékletben közölt ítéletét felfüggeszti a rendek végleges határozatáig, mert tudomására jutott, hogy döntése nagy felzúdulást váltott ki. (magyar)
Melléklet
1693. augusztus 27-én Tassy Ferenc úriszékén, mint földesúr nemes Gyurki István, Lendvay György, Vattay János, Gyürky Ferenc és Jánossy János jelenlétében az alábbi ítéletet hozta.
67 A nevezett földesúr bepereli a személyesen megjelent Ecsi Jánost és Hajtós Erzsébetet, mint alpereseket. A per a magyar jog szerint folyik.
A nevezett alperes asszony első férje életében a jelenlévő alperes férfival parázna életet élt. Férje halála után, ha az alperes Tecsi Jánoshoz feleségül ment volna, akkor enyhébb ítéltet lehetett volna hozni. Mivel Tecsi János nem akarja feleségül venni a nőt, ezért az I. rész 105. címe alapján mindkét személyt halálra ítélhetik. 58 Werbőczy Tripartitumának I. rész 105. címe foglalkozik a feleség hűtlenségével, mely szerint a férjét megcsaló feleséget a férj jogszerűen megölheti. 58 (magyar)
Ítélet
Az ország törvényeinek szigorán enyhítve a vádlottakat pénzbírságra ítélik. (magyar)
Az 1693. november 9-i közgyűlés iratai
Forrás SCHRAMEK LÁSZLÓ PÉTER: PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE KÖZGYŰLÉSI IRATAINAK REGESZTÁI Kiegészítő kötet 1625–1715; 1728

Tartalomgazda