PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei - 144

Adatbázis Jegyzőkönyvek
Ügytípus PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE jegyzőkönyvei
Ügyszám 144
Ügyleírás . Vorster Kristóf kéri az alispánt a Rensingh ügy végleges rendezésére. Vorsternek tudomása van a megye és az egykori hadbiztos között megkötött szerződésről, mely szerint 1200 forintot a megye elengedett Rensingh hátralékából. A hadbiztos azonban nem tud fizetni, mert neki is behajtatlan követelései vannak. Az Udvari Haditanács elküldte Buckingert és Schweidlert a tanuk megvizsgálására, hogy vajon Rensingh valóban kényszerítette-e a lakosokat kisebb összegű nyugták kiállítására. Vorster a megyei lakosok vallomásaiban nem találta nyomát a nyugták kikényszerítésének, hanem csak többletfizetésre tettek panaszt. Ilyen esetek az 1687-ről 1688-ra átvitt kifizetések estében történtek. Vorster elképzelhetőnek tartja, hogy a lakosok már nem emlékeznek jól az eseményekre. Vorster kéri Sőtér alispánt, hogy álljon el a panasztételtől, mert abból semmilyen haszna nem származhat.
A nagyobb összegű nyugták már kivétel nélkül helytállónak bizonyultak, és a természetbeni járandóság esetében sem lehetett igazolni a nyugták kikényszerítését.
Az imént leírtakra tekintettel Vorster kéri a Rensingh elleni vádaskodás beszüntetését, és megígéri a szerződéses összeg mielőbbi kifizetését. (latin)
Az 1693. október 5-i közgyűlés iratai
Forrás SCHRAMEK LÁSZLÓ PÉTER: PEST-PILIS-SOLT VÁRMEGYE KÖZGYŰLÉSI IRATAINAK REGESZTÁI Kiegészítő kötet 1625–1715; 1728

Tartalomgazda