DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Somogy Megyei Levéltár • Mohács előtti oklevelek gyűjteménye (U 680) • 268201

DL-DF 268201
Keltezés 1400-02-13
Kiadó BEBEK DETRE NÁDOR
Régi jelzet U 680 / 23
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Somogy Megyei Levéltár • Mohács előtti oklevelek gyűjteménye (U 680)
U 680 / BOSNYÁK CS
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Somogy Megyei Levéltár • Mohács előtti oklevelek gyűjteménye (U 680)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta (32. die termini, ti. oct. Epiph.), Wissegrad. Pelseuch-i Bubek Detre nádor előadja, hogy nádori halasztást követően vízkereszt ünnepének nyolcadán Zenthgywrgh-i Péter fiának: Györgynek fia: Péter és János fia: Pál nevében Balázs fia: György (királyi ügyvédvalló levéllel) Marcell fia: Miklós és ennek fia: György, valamint Dosa fia: Gergely és testvére: Tamás meg Damján fia: János Radna-i nemesek ellenében bemutatta a vasvári káptalannak királyi parancsra elvégzett vizsgálatról és idézésről a nádorhoz intézett jelentését, amely szó szerint tartalmazta a királyi parancsot is. Péter fia: György a maga és János fia: Pál nevében előadta a királynak, hogy az alperesek 11 éve egy osztályos testvérüket (fratrem cordivisionalem), akit szokott módon minden írásos bizonyítékukkal a királyi udvarba Visegrádra küldtek, előre megfontoltan meggyilkolták és birtokirataikat tőle elvették s azokat többszöri kérés ellenére maguknál tartják. A király utasította a káptalant, hogy szólítsák fel az alpereseket az oklevelek visszaadására és elégtételadásra, s ha nem járnak eredménnyel, idézzék meg az alpereseket a nádor elé. A káptalan küldöttének: László mester kanonoknak jelenlétében Gyurfalu-i Antal királyi ember, miután Vas és Zala megyék nemesei között tartott vizsgálat a panaszt igazolta, s az alperesek az okleveleket visszaadni vonakodtak, Mária Magdolna napja előtti csütörtökön (1399. júl. 17.) megidézte őket Jakab napjának nyolcadára (aug. 1.) a nádor elé. A jelentés bemutatása után a felperesek ügyvédje ítéletet kért, mire Miklós fia: György a maga és alperes társai nevében (a káptalan ügyvédvalló levelével) valamennyiök ártatlanságát hangoztatta. Minthogy mindkét fél kérte ítéletét, a nádor úgy ítélt, hogy az alperesek hatvanadmagukkal, vagyis egyenként tizenkettedmagával nemes eskütársakkal a vasvári káptalan előtt böjtközép nyolcadán (1400. márc. 31.) tegyenek esküt, hogy az ügyben ártatlanok, s a káptalannak erről szóló jelentését György napjának nyolcadán (máj. 1.) mutassák be neki. - Papíron, zárópecsét kis töredékével és egy pecsétfővel történt lezárás nyomával. - Somogy megyei Levéltár Mohács előtti oklevelei 23. sz. (Bosnyák lt.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 14 (1983) 25-26/45.

Tartalomgazda