DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Prímási Levéltár, Esztergom • Esztergomi Székesfőkáptalan Magánlevéltára, Acta radicalia (U 437) • 236514

DL-DF 236514
Keltezés 1392-02-22
Kiadó ISTVÁN NÁDOR
ISTVÁN KUNOK BÍRÁJA
Régi jelzet U 437 / 26 8 5
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Prímási Levéltár, Esztergom • Esztergomi Székesfőkáptalan Magánlevéltára, Acta radicalia (U 437)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Hátlapon
Regeszta (in f. kathedre Petri), Wysegrad. István nádor és a kunok bírája bizonyítja, hogy előtte Kysfalud-i néhai Deák György mester (magistri Georgii litterati) fiai: Dénes és Miklós fogott bírák közbenjöttével megegyeztek a Zoob-i János fia: Miklós özvegyét, s leányait: Katalint és Dorottyát a somogyi (Simigiensis) konvent oklevelével képviselő Herandfalua-i Miklós fiával: Herand-dal és Gyugh-i Tamás deákkal az özvegynek és az árváknak Zoob birtok feléből, néhai Miklós részéből járó dotalitium és leánynegyed ügyében. Ennek értelmében György fiai 26 budai dénármárkát és egy ferto-t tartoznak fizetni, s ebből nevükben rokonuk: Bertalan mester, Bubek Imre comes országbíró prothonotariusa 5 dénármárkát azonnal át is adott a két ügyvédnek, s kötelezte magát, hogy a fennmaradó 21 márkát és egy fertót ”ad numerum ipsarum monetarum bardus nominatarum” György nyolcadán (máj. 1.) készpénzben - kilenced- és tizedrész nélkül - át fog adni Dénes és Miklós nevében, s ha ezt elmulasztanák, kétszerest tartoznak fizetni. Ezzel szemben az ügyvédek elismerték, hogy megkapták a jegyajándékot (dotalitium) és a leánynegyedet, s vállalták, hogy az özvegy és az árvák böjtközépig (márc. 20.) minden javukkal elhagyják Zoob birtokot, s a mai naptól a birtoknak semmi hasznát, termését, jövedelmét nem élvezik, hanem átadják azokat unokatestvéreiknek (fratribus earum patruelibus). - Hártyán, hátlapján pecsét darabkáival. - Esztergomi káptalan magán levéltára 26-8-5. - ZsO I. 2401. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 9 (1978) 82/64.

Tartalomgazda