DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Khuen-Héderváry család levéltára, Viczay és Khuen-Héderváry család (Q 103) • 90957

DL-DF 90957
Keltezés 1385-07-29
Kiadó GYŐRI KÁPTALAN
Régi jelzet Q 103 / 32 NB 6
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Khuen-Héderváry család levéltára, Viczay és Khuen-Héderváry család (Q 103)
Fennmaradási forma Átírás 1424
Regeszta sabb. p. Jacobi. A győri káptalan előtt Tamás fia János és Belydh fia Imre (más néven: ”nobilis de Vycha”) az őket örökjogon megillető Wycha possession néhány részbirtokukat a hozzájuk tartozó, megült és elnéptelenedett telekkel, a Rába folyón három malommal, ”signanter cum loco castri et propriarum sessionum nunc desolatarum ante predictum locum castri adiacentum” elzálogosította a ”pro viginti octo marcis denariorum alborum marcam quamlibet cum decem pensis computando” Heufflingh-i Belyd fia: Gergely nemesnek és feleségének: Anna asszonynak, az oklevélben részletezett feltételek szerint. E feltételek között az is szerepel, hogy ha a zálogbirtokosok, a birtokok visszaváltása előtt a várat, vagy a curiák valamelyikét, esetleg egy bizonyos szigeten levő telkek valamelyik épületét megújítanák, akkor ezeknek ”probi viri” által megállapítandó becsértékét tartoznak megfizetni nekik a visszaváltáskor a zálogbaadók. A győri káptalan 1424. jún. 16-i átírásában. - Regeszta forrása: OL regeszta (Komjáthy)

Tartalomgazda