DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Horvátország • Hrvatski Državni Arhiv • Obitelj Draskovic: Archivum maius (U 434) • 233327

DL-DF 233327
Keltezés 1377-05-25
Kiadó SOMOGYI KONVENT
Régi jelzet U 434 / 43 3
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Horvátország • Hrvatski Državni Arhiv • Obitelj Draskovic: Archivum maius (U 434)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Függő
Regeszta (5. die V. p. penthecostes). A somogyi konvent előadja, hogy a letett esküről királynak szóló jelentése szerint Arnoldus frater alperjel (viceprior) és Wyuduar-i preceptor a fehérvári káptalannak Béla király aranybullával megerősített oklevelét átíró oklevele alapján pünkösdöt követő csütörtökön (máj. 21.) Kanysa-i Lőrinc fiának: Jánosnak fia: Miklós ellenében nyolcvanad magával, nemesekkel letette az esküt László frater somogyi apát mint az udvarból kiküldött királyi ember, valamint a konvent küldöttei - Arnold frater részére György frater pap custos, János fia: Miklós részére pedig a somogyi vár Szent Péter-egyházának káplánja: Tamás - meg János fia: Miklós jelenlétében letette az esküt Wyuduar és Pomlyn birtokok határáról. A határ észak felől kezdődik egy hegy csúcsán tölgyfák körül egy közút (stratam publicam) közelében, (a helyet) Zeekfa-nak nevezik; a fák között lévő régi határjel mellett újat emeltek; innen keveset dél felé tartva a hegy tetején haladva egy földdel körülvett tölgyfához értek, amely mellett másik földjelet emeltek, erről Arnaldus frater azt mondta, hogy ez a privilégium által említett domb (monticulum); s ez választja el egymástól Wyuduar birtokot Wayda-tól. Innen ugyanazon az úton és a hegy tetején (in cacumine montis) ugyancsak délre nagy távolságon haladva ugyanez út mellett a bozótban (rubeto) földjelhez értek, amelyről Arnaldus frater azt mondta, hogy ez az a földjel, amely Wyuduar-t Pomlyn-tól privilégiuma szerint elválasztja. A hosszú útra való tekintettel három földjelet emeltek, amelyek Wyuduar-t Woyada-tól választják el, itt az úttól nyugat felé egy tölgyfát földjellel öntöttek körül (meta terrea circumfodissent); innen nyugat felé haladva elértek a Kanysa folyóhoz, ahol Arnaldus frater egy hegy lábánál (insubpede montis) nem messze Pomlyn birtoktól egy helyről azt állította (affirmasset), hogy az privilégiuma szerint Morth; Mort hely (locus) körül a Kanysa folyótól keletre földjelet emeltek. E határjelek között két jelet felújítottak (renovassent), egyiket a szántóföldek közt levő tölgyfa alatt, a másikat az egyik szántóföldön. Befejezvén a határjárást Arnaldus frater az egyik utolsó, általa kijelölt határjelnél rendi állapotára (suum statum regularem) és lelkiismeretére, amellyel Istennek tartozik (ad suam conscientiam Deo debitam) rendi ruhájában, a többiek pedig övüket megoldva, mezitláb, földet a fejük fölé emelve - az ország szokása szerint megesküdtek, hogy az alperjel által mutatott határ választja el Wyuduar birtokot Pomlyn birtoktól és a vitás föld mindig és most is Wyuduar-hoz tartozik. [Arnaldus frater alperjel ugyanis a konvent másik oklevele szerint két, ott megnevezett határos (birtokossal) együtt esküdött.] - Foltos hártyán függőpecsét selyemzsinórjával. Hrvatski državni arhiv, Draskovich levéltár 43-3. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 30 (1999) 36-37/402.

Tartalomgazda