DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Prímási Levéltár, Esztergom • Esztergomi Székesfőkáptalan Magánlevéltára, Acta radicalia (U 437) • 236504

DL-DF 236504
Keltezés 1374-02-15
Kiadó LAJOS 1 KIRÁLY
Régi jelzet U 437 / 26 7 15
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Prímási Levéltár, Esztergom • Esztergomi Székesfőkáptalan Magánlevéltára, Acta radicalia (U 437)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Hátlapon
Regeszta (die cynerum), Visegrad. I. Lajos király előtt István zágrábi püspök elpanaszolta, hogy Zynier-i László fia: Miklós mester és Tapson-i Beke fia: Antymus mester, György nevű fia nevében is a zalai konvent ügyvédvalló levelével, Imre nádor előtt a Zynier és Tapson birtokok között fekvő Bodonteleke nevű föld ügyében, amit a püspök királyi engedéllyel (Anthimus mesternek adott hűbérbe (in feudum), olyan megállapodást kötöttek (ligam et obligationem fecissent), hogyha Anthimus mester, fia: György vagy örökösei ezt a földet Miklós mester, fiai vagy örökösei akarata ellenére hűbérként vagy bármi más módon megszereznék, mint bajvívásban vesztesek tekintessenek; ebben az esetben pedig a püspöki birtok nagy károkat szenvedhetne. A püspök kérte a király segítségét, aki mint a zágrábi egyház patronusa (veri --- tutores et patroni speciales) ezt a megegyezést érvénytelenítette, mert ez a jövőben a zágrábi egyház számára igen káros lehet. Egyben elrendeli, hogy a földet a püspök és utódai Anthimusnak, utódainak vagy bárki másnak hűbérbe adhatják, mert az ezzel ellentétes nádori oklevél érvénytelen. - Az oklevél jobb felső sarkában: Relatio magistri Jacobi de Scepus presentibus duce Opulensi et episcopo Zagrabiensi. - Hártyán, hátlapján a nagy pecsét nyoma. - Esztergomi káptalan magán levéltára 26-7-15. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 9 (1978) 78/51.

Tartalomgazda