DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Gyűjteményekből (P és R szekcióból és állagtalan fondok) • Csánki Dezső gyűjtemény (Q 284) • 107494

DL-DF 107494
Keltezés 1373-11-23
Kiadó SZEPESI JAKAB ORSZÁGBÍRÓ
Régi jelzet Q 284
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Gyűjteményekből (P és R szekcióból és állagtalan fondok) • Csánki Dezső gyűjtemény (Q 284)
Fennmaradási forma Másolat
Regeszta in Wissegrád. 16. d. oct. Omnium Sanct. Szepesi Jakab országbíró előtt Pál Béél-i apát György domonkos rendi prior és más Komaron-i szerzetesek ellenében bemutatta a pannonhalmi konvent idéző, tanúvallató és eltiltó levelét, melyben Eörs-i János fia Mátyás királyi ember és Sándor prior, a pannonhalmi konvent hiteles embere előadja, hogy a Komaron-i piaci és révvám ügyében folyó perben Zudor Péter országbíró a felek által bemutatott oklevelek alapján megerősítette a Béél-i apátság jogait, és megtiltotta a Komaron-i szerzeteseknek, hogy a halászat után nekik járó vámot a piacon szedjék be; Szepesi Jakab országbíró úgy döntött, hogy a Komáron-i szerzetesek a Vág és a Duna egybefolyásánál szedjék a vámot, de a Komáromi piacon menőktől és jövőktől vámot nem szedhetnek. XVIII. századi egyszerű másolat, papír, 3 lap. - Regeszta forrása: OL regeszta (Trostovszky)

Tartalomgazda