DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (állagtalan fondokból) • Mérey család (Q 247) • 49288

DL-DF 49288
Keltezés 1370-10-22
Kiadó SOMOGYI KONVENT
Régi jelzet Q 247 / 69
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (állagtalan fondokból) • Mérey család (Q 247)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Hátlapon
Regeszta decimo die quindenarum f. b. Michaelis. arch., 1370. A somogyi konvent jelenti Lajos királynak, hogy Szécsi Miklós országbíró ítéletlevele értelmében a Mérey István fia János és társai által Tolkaji Márton fia László ellen indított perben Tolkaj birtokot felosztotta a peres felek között. Eredeti, hártyán, hátlapján pecsét nyoma. - Regeszta forrása: OL regeszta (Fekete Nagy)
(10. die quind. Mich.) A somogyi Szent Egyed-monostor konventje jelenti Lajos királynak, hogy Zeech-i Miklós comes országbíró bírói intézkedést tartalmazó ítéletlevele alapján Mere-i István fia: János, Péter fia: István és Jakab fia: Miklós felperesek részére Kuthus-i Dénes királyi emberrel kiküldték Pál deák konventi notarius-t, Tolke-i Márton fia: László alperes részére pedig Beseneuzenthmartun-i János fia: Péter királyi emberrel Jakab frater papot, akik jelentették, hogy Mihály-nap 15. napján (okt. 13.) és a következő napokon kiszálltak Tolke birtokra, ahol a szomszédok és határosok meg a felek jelenlétében határjárás után a birtokot két egyenlő részre osztották. Azt a részt, amelyet illetve amelyből a felperesek eddig is birtokoltak (quam et ex qua ipsi actores usque nunc possedissent et portionati extitissent) nekik, a másikat, amelyet az alperes birtokolt - mindkét részt haszonvételeivel és tartozékaival - neki, illetve mindkét fél utódainak adták, nem véve figyelembe Mere-i Deseu fia: Miklósnak és a feleknek (earundem partium) ellentmondását. Amikor a jobb, hasznosabb és termékenyebb részt kapók a másikkal szemben az értéket kiegyenlíteni akarták (quoequare voluissent atque equiparare), akkor Márton fia: László azt a földdarabot, amelyen a Szent László tiszteletére épült egyház van, a magáénak, illetve az ő részéből kiszakítottnak mondotta, s a felperesek is azt állították, hogy régóta (ab antiquo) az övék, ezért ennek eldöntését a királyi jelenlét elé terjesztik. - Hártyán, hátlapján rányomott pecsét darabkáival. (Mérey cs. lt. 69. sz. - No 11 et 6D.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 24 (1993) 15-16/85.
(10. die quind. Michaelis) A somogyi konvent jelenti Lajos királynak, hogy Szécsi Miklós országbíró oklevele alapján Tokaj birtokot a Méreiek és Tokaji László között felosztották. - Részletes kivonata: Somogy megye múltjából (évkönyv) 24 (1993) 15/85. sz. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 29 (1998) 331. sz.

Tartalomgazda