DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár • Oklevelek (U 401) • 200245

DL-DF 200245
Keltezés 1364-11-09
Kiadó SOMOGYI KONVENT
Régi jelzet U 401 / ZICH 4
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár • Oklevelek (U 401)
Fennmaradási forma Átírás 1364
Regeszta (sab. p. oct. omnium sanctorum). A somogyi konvent előtt László veszprémi püspök, királynéi kancellár nevében István mester veszprémi várnagy a püspök ügyvédvalló levelével, másfelől Zych-i Paska fia: László mester és Paska fiának: Jakab mesternek fia: Elek meg Kapul-i Kwsyd fia: Pál Jakab mester helyett a konvent ügyvédvalló levelével megjelenvén bejelentették, hogy a püspök által jogtalanságok, károkozások és hatalmaskodások, különösen pedig a püspöknek és egyházának Zych birtokban lévő része miatt a másik fél ellen indított és régóta folyó perben derék nemes férfiak közbenjöttével - valamennyi periratukat, bírságoló, vizsgálati, eltiltó és tiltakozó levelüket érvénytelenítve - megál1apodtak. Eszerint a püspök az említett birtokrészt Zych birtokon átadta Paska fiainak és örököseinek, s tartozik őket abban megvédeni. Ezzel szemben Paska fiai és Elek az elkövetett jogtalanságok teljes elégtételéül (omnimodam satisfactionem) és a birtokrész ellentételeként (recompensatio) Somogy megyében a Fyzygh/Fyzig folyó mellett levő That és Nak nevű birtokaikat adták át, amelyek a püspök és egyháza Thot és Acha nevű birtokai szomszédságában vannak, s e birtokokban kötelesek a püspököt és egyházát megvédeni. Vállalták továbbá a felek, hogy személyesen vagy ügyvédjeik útján András-napig királyi megerősítést kérnek. Az ezt elmulasztó fél 100 márkában marasztalódik el. Átírta és megerősítette Lajos király 1364. november 28-án kelt pátens oklevelében. Veszprémi érseki levéltár, 271, Zich 4. - Az oklevél rongált eredetije Uo. 272, Zich 6. (DF 200248.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 29 (1998) 304. sz.

Tartalomgazda