DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár • Mohács előtti gyűjtemény (U 468) • 247981

DL-DF 247981
Keltezés 1343-10-14
Kiadó MIKLÓS NÁDOR
MIKLÓS KUNOK BÍRÁJA
Régi jelzet U 468 / 33
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár • Mohács előtti gyűjtemény (U 468)
U 468 / BORSOD 33
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár • Mohács előtti gyűjtemény (U 468)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Függő
Regeszta 1343–10–21. Wyssegrad. Miklós nádor tanúbizonyságlevele, amely szerint Byhor és Karazna vármegyék nemeseinek Várad civitas mellett a legközelébb elmúlt szeptember 1.-én tartott közgyűlésén a jelenlévő nemesek közül felállott Baldun-i Vörös (Rufus) Miklós és az alábbi panaszt terjesztette elő: Pál fia Teteu, Zekul-nak mondott János, Gergely – ezek ketten Peteu testvérei, – továbbá Gvd fia Imre és az ő fia, Kristóf, valamint veje, Péter, valamennyien Baldun-i nemesek az elmúlt esztendő májusának 12. napján elvettek tőle egy három márka értékű lovat. Ugyanabban az esztendőben, november 24.-én ugyanezen Kristóf Pál fiával, az említett Peteu-val együtt megégette Miklósnak a méhesben elhelyezett méheit és ezzel húsz tiszta ezüst márka kárt okozott neki. November 30-án a felsoroltak mindannyian Imre Baldun-ban lévő házánál gyűltek össze és éjszaka onnan törtek rá Miklós Baldun-i házára, hogy felgyújtsák és őt magát nyíllal megöljék; ezt meg is cselekedték volna, ha Miklós időben el nem menekül. Majd ez év tavaszán ugyanezek a személyek szintén fegyveres kézzel hatalmasul Miklós házára rontottak, feleségét és három leányát fényes nappal kegyetlenül megverték, a négy házában található összes házi eszközeit összetörték vagy elvitték, a háza előtti földet pedig felszántották és zöldséget, vagyis káposztát ültettek bele, házainak falait pedig lerontották, és a házakat megégették. Mindezzel ötven márka kárt okoztak neki. Végül július 16-án, amikor Miklós testvéréhez ment Goruzlou faluba, Peteu, János, Gergely és Kristóf rablók módjára megrohanták őt, kikergették Goruzlou faluból és Zylag vármegyébe űzték, elvették tőle íját, puzdráját és köpönyegét s végül meg is akarták ölni. – Miklós vizsgálatot kért tehát ezekben az ügyekben, valamint a vétkesek megbüntetését. A vádak hallatára Pál fia Peteu felállt és ártatlannak nyilvánította magát az ellene felhozottakban. Mivel Miklós nem rendelkezett több bizonyítékkal, a nádorispán a vármegyék szolgabíráival és esküdtjeivel együtt arra kötelezte Peteut, hogy október 6-ig tegyen esküt huszonöt hozzá hasonló nemes személlyel együtt a váradelőhegyi Szent István első vértanú templomban és nyolc napon belül terjessze elé a konventnek az eskü letételét bizonyító oklevelét. A mondott határidőre azonban a nevezett Miklós jelent meg a konvent oklevelével, amelyből megbizonyosodott, hogy Peteu nem tette le az esküt. Ennélfogva bűnössége az ellene felhozott vádakban nyilvánvaló lett. Ezért a nádor minden birtokától megfosztja, birtokainak kétharmad részét a bíráknak, egyharmad részét pedig Vörös (Rufus) Miklósnak ítélte, s ezen ítélet bizonyítására adta ki a jelen oklevelet. Hártyán. Jelzete: BAZmLt. XV. I. 33. sz. Korábbi jelzete: BAZmLt XIII. 24. (A keresztesi Széles család levéltára). 52. sz. - Regeszta forrása: Publikált regeszta: A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Miskolcon őrzött középkori oklevelei. Közreadja Tóth Péter. Miskolc, 1990. 35/34.

Tartalomgazda