DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Dancs család (Q 59) • 57079

DL-DF 57079
Keltezés 1343-07-21
Kiadó VÁCI KÁPTALAN
Régi jelzet Q 59
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Dancs család (Q 59)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Hátlapon
Nyelv Latin
Irattípus EGYEZSÉG
Névmutató KERENCSI GYÖRGY MAGÁN; ESZTERGOMI KÁPTALAN; LÁSZLÓ ESZTERGOMSZENTGYÖRGYI PRÉPOST; LÁSZLÓ PRÉPOST ÜGYVÉD; SCENTHALBERTH SZENTALBERT BORSOD M; KERENCH KERENCS CS BORSOD M
Tárgymutató HATÁRMEGÁLLAPITÁS HATÁRJÁRÁS NÉLKÜL; ÁRADÁS AKADÁLYOZTA A HATÁRJÁRÁST; ESZTERGOMSZENTGYÖRGYI PRÉPOST
Regeszta feria secunda ante Jacobi. A váci káptalan bizonyítja, hogy a Lajos király parancsára kiküldött káptalani hites személy és a királyi ember az áradások miatt nem tudtak az esztergomi káptalan Borsod megyei birtokának, Scenthalberth-nek határait Kerench falu felől megjárni, azonban a határjelek kérdésében Kerench-i György és a káptalan ügyvédje, László mester a szentgyörgyi prépost, a helyszínen megegyeztek. Eredeti, hártya. – Regeszta forrása: OL regeszta (Ila)
(II. a. Jacobi) A váci egyház káptalanja tanúsítja, hogy Lajos király határjáró levelére kiküldte Pál karpapot, aki Osgyat-i(!) Petew királyi emberrel a káptalanba visszatérve jelentette, hogy Margit-napon (júl. 13.) a szomszédokat összehíván az esztergomi káptalan Borsod megyei, Scenthalberth nevű birtokának határát Kerench falu felől az áradások miatt ugyan megjárni nem tudták, azonban Kerench-i György a helyszínen az esztergomi káptalan ügyvédjével: László mesterrel, a szentgyörgyi préposttal megegyezett. Az egyezség értelmében, ha a káptalan a Kerench felőli határ kijelölésére kiküld valakit, György átengedi a káptalannak szigetének felét Zemlen megyében levő összes haszonvételével, a káptalan viszont György malmát Borsod megye felől (ex parte comitatus Borsodiensis) nem háborgatja, ha azonban a káptalan magának malmot építene, az átengedett sziget felét köteles volna visszaadni Györgynek, s ebben az esetben a Sayo folyó lenne a határ. Hártyán, hátlapján pecsét nyomával. (14.) – Regeszta forrása: Publikált regeszta (Ila Bálint-Borsa Iván): Dancs 39. sz.

Tartalomgazda