DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár • Mohács előtti gyűjtemény (U 468) • 247955

DL-DF 247955
Keltezés 1339-04-22
Kiadó EGRI KÁPTALAN
Régi jelzet U 468 / 7
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár • Mohács előtti gyűjtemény (U 468)
U 468 / BORSOD 7
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár • Mohács előtti gyűjtemény (U 468)
Fennmaradási forma Átírás 1373
Megjegyzés Kékcédulán 1339-02-21
Regeszta (Eger). Az egri káptalan bizonyságlevele, amely szerint kiküldte embereit: János őrkanonok urat és Prisscian-nak (?) mondott János mestert, a káptalan tagjait, valamint Gothárd mestert, a káptalan jegyzőjét azon ítélethozatal meghallgatására, amely – a káptalan más leveleinek, valamint Kemey-i Miklós mester Borsod-i alispán és szolgabírái levelének a tartalma szerint – február 17-re lett kitűzve abban a perben, amely Nyek-i Ladomér fiai: Lőrinc, István, László és Domonkos, mint felperesek az egyik részről, a másik részről pedig a szintén Nyek-i Acyntus fia Miklós fiai: Bethlem, György és Sándor, mint perbe hívottak között folyt a Borsod megyei Eghazasnyek possessiót illetően. A kiküldött bizonyságok a nevezett perbe hívottakkal – tehát Bethlemmel, Györggyel és Sándorral – együtt visszatérvén, a következőket jelentették egybehangzóan a káptalan előtt: a pereskedő felek által az ítélethozatalra kiválasztott istenfélő nemes férfiak a mondott napon összeültek, hogy ítélkezzenek, s miután meghallgatták a felek előterjesztéseit és megvizsgálták az általuk bemutatott okleveleket, ítélkezni kezdettek. Azután a mondott Lőrinc bemutatta Sándor ispán volt országbíró valamely oklevelét, továbbá, más, erre az ügyre vonatkozó okleveleket. Miklós nevezett fiai ezzel szemben az egri káptalan egy 1335-ben kiadott oklevelét mutatták be, amely valamilyen bíróság előtt történt egyezségkötés volt, azzal, hogy az egyezséget megsértő felet 50 márka büntetésben kell elmarasztalni. Ezután újra meghallgatván a felek előterjesztéseit és megvizsgálván ezeket az okleveleket is, a választott bírák ismét ítélkezni kezdtek. Tanácsukra pedig a mondott felek érett megfontolás után úgy határoztak, hogy egyezséget kötnek a korábbi oklevelekben foglaltak alapján. Ennek megfelelően elhatározták, hogy négy nemes megyebéli személy a káptalan két tanúbizonyságának a jelenlétében két egyenlő részre osztja a mondott Eghazasnyek possessiót – az erre kitűzött határnap április 11-e –, s kijelöli a részeket egymástól elválasztó határvonalat. A felosztás megtörténtét a kiküldöttek a káptalan előtt a mondott határnap nyolcadán, vagyis április 18-án jelentették. Mindezek után a felek kötelezték magukat az egyezség megtartására és elfogadták, hogy annak megsértőjét a fentebb írt oklevélben foglalt 50 márka büntetéssel kell sújtani. Átírja az egri káptalan 1373. november 28-án (lásd 46. sz.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta: A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Miskolcon őrzött középkori oklevelei. Közreadja Tóth Péter. Miskolc, 1990. 32/27.

Tartalomgazda