DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár • Mohács előtti gyűjtemény (U 468) • 248037

DL-DF 248037
Keltezés 1338-05-01
Kiadó JÁNOS BORSODI FŐESPERES
EGRI VIKÁRIUS
Régi jelzet U 468 / 90
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár • Mohács előtti gyűjtemény (U 468)
U 468 / MISKOLC 1
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár • Mohács előtti gyűjtemény (U 468)
Fennmaradási forma Átírás 1366
Regeszta Eger. János mester Borsod-i esperesnek, az egri püspök vikáriusának bizonyságlevele, amely szerint az előtte személyesen megjelent Petur-i Balaseus fia György fia Pál, fivére, Márton nevében is az egyik részről, a másik részről pedig Tamás fia Gál, mint Ilona asszonynak, Balaseus fia Tyuodor leányának, Jakow fia Abraam házastársának ügyvédje, valamint a Tyuodor másik leányától született Beke fia János az alábbi egyezségre léptek. Azt a pert, amelyet Tyuodor-nak a Borsod vármegyei Peturi possessioban lévő birtokrészéből kiadandó leánynegyed (quarta filialis) dolgában Ilona asszony és Beke fia János folytatott az egri püspök előtt György fiai ellen, be kívánják fejezni; György fiai pedig kiadják Ilona asszonynak és Beke fia Jánosnak a Tyuodor mondott birtokából nekik járó részt, összes haszonvételeivel, de különösen azokkal a telkekkel együtt, amelyek Peturi faluban, a Szent Péter tiszteletére szentelt egyház mellett vannak. A határvonal, amely a kiadott birtokrészt György fiainak a telkeitől elválasztja, a következő: a cserjésnél, a dél felé lévő síkon kezdődik, ott, ahol egy almafa áll. Innét az északi sík terület irányába haladva megérkezik egy bizonyos úthoz és az egyház irányába fordulva elmegy azon út végéig, ahol egy földből készült határjel áll. Innét egy másik úthoz megy, amelyen kelet felé fordul és megérkezik egy határjelhez, amely az Agyagasov nevezetű hely mellett van felhányva; majd egy gyümölcsös (pomerium) mentén nyugat felé haladva eljut a Zynywa nevű folyóhoz. Itt egy nagy fűzfa csonkja mellett van a földből felhányt határjel. Innét visszatér a cserjésnél lévő határjelhez, tudniillik kiinduló pontjához és ott be is fejeződik. A szántóföldek határa pedig a következő: szintén a dél felé lévő területen, egy völgyben kezdődik és ebben a völgyben észak felé haladva eljut a Zynywa folyóhoz. E folyó mentén dél felé, Mohy falu irányában halad tovább. A folyóból egy Aruk-nak nevezett helyen lép ki és napnyugati irányba haladva visszatér abba a völgybe, amelyben elkezdődött és ott fejeződik be, ahol a völgyben eléri a Detha nevezetű birtok határát. Átírja Vilmos pécsi püspök, I. Lajos király kancellárja 1366. november 2-án (lásd 45. sz.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta: A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Miskolcon őrzött középkori oklevelei. Közreadja Tóth Péter. Miskolc, 1990. 29/25.

Tartalomgazda